Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ένας αθώος 18 μήνες φυλακή!

Ναι, ο τίτλος είναι προβοκατόρικος, αλλά πριν αρχίσετε τις πέτρες διαβάστε λίγο...
Οι Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης σε λίγες ημέρες συμπληρώνουν τους 18 μήνες που μπορεί να είναι η μέγιστη "προσωρινή" φυλάκιση για κάποιον που δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα.
Οι δύο είναι ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ για ένα τρομερό αδίκημα, την απρόκλητη δολοφονία ενός 15χρονου παιδιού.
Όμως η σοβαρότητα της κατηγορίας δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρόκειται ακριβώς για αυτό, μια κατηγορία που μένει να αποδειχτεί.
Και εφόσον δεχόμαστε ότι ο καθένας είναι "αθώος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του" οι δύο αυτοί άνθρωποι, τέρατα, μπάτσοι, δολοφόνοι, όπως και να τους πει κανείς είναι δύο αθώοι φυλακισμένοι για δύο χρόνια!
Ακόμα και αν θεωρήσουμε δεδομένη την ενοχή του Κορκονέα, ο Σαραλιώτης έχει πιθανότητες ακόμα και να αθωωθεί, ή τουλάχιστον να καταδικαστεί σε κάποια ποινή μικρότερη.
Αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη την ενοχή κάποιου και δίκαιη την φυλάκισή του ακόμα και αν αυτός είναι ο Κορκονέας;
Μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στη δικαιοσύνη επειδή η κοινή γνώμη έχει πειστεί;
Τότε να καταργήσουμε τα δικαστήρια και να επαναφέρουμε στη δράση τον Ευαγγελάτο, μαζί με κανένα Τριανταφυλλόπουλο (παρέα με την έγκριτη, ξέρουμε σε τι, καλή του) και μερικούς άλλους για να ασχολούνται με τέτοιες υψηλής τηλεθέασης θέματα.
Μήπως όμως η δικαιοσύνη έχει ήδη αυτοκαταργηθεί;
Όταν για να ξεκινήσει μόνο η δίκη μιας τέτοιας υπόθεσης (που φαντάζομαι δεν είναι και από τις πιο πολύπλοκες που έχουν αντιμετωπίσει τα δικαστήρια) περνάν σχεδόν δύο χρόνια, με τον κίνδυνο πια ορατό να αναγκαστούν να αποφυλακίσουν τους φερόμενους ως δράστες, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Για 18 μήνες, θύτες και θύματα βασανίζονται λόγω της ανεπάρκειας της δικαιοσύνης.
Και όταν οι δικηγόροι της μίας ή της άλλης μεριάς αποφασίσουν να εφεσιβάλλουν την απόφαση, τότε πότε θα αποδοθεί η περίφημη δικαιοσύνη;
Όταν ένας αθώος εμπλακεί σε μια τέτοια υπόθεση ποιός θα τον αποζημιώσει για δύο χρόνια άδικης φυλάκισης;
Και αν κάποια μέρα εγώ, εσύ, κάποιος φίλος ή συγγενής σου μπλεχτεί σε αυτό το γρανάζι τότε τι;
Τότε θα φωνάξεις αδικία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου