Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 18-24/6/2012

Η Συριακή αεράμυνα κατέρριψε Τούρκικο αναγνωριστικό (πιθανότατα) αεροσκάφος και κάποιοι βρήκαν αφορμή να κάνουν συγκρίσεις και να μιλήσουν για "χώρες που σέβονται τον εαυτό τους". Για την Συρία μιλάνε, την χώρα στην οποία ένας παράφρων δικτάτορας έχει ήδη σφάξει 15.000 πολίτες του και συνεχίζει, ο οποίος επιπλέον είναι γιός ενός άλλου δικτάτορα που στην εποχή του είχε σφάξει άλλες 17.000 κόσμο (ίσως και 40.000). Μια χώρα την οποία κυβερνάει η ίδια οικογένεια από το 1971. Αυτές τις χώρες, αυτούς τους ηγέτες ζηλεύουν.

Κυκλοφόρησε το κείμενο προγραμματικής σύγκλισης στο οποίο βασίζεται η συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την στήριξη της κυβέρνησης. Φυσικά και δεν το διάβασα, ούτε και πρόκειται. Όση αξία είχε το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ το 2007, ή εκείνο του ΠΑΣΟΚ το 2009, ή οι εξαγγελίες και των τριών πριν τις τελευταίες εκλογές άλλη τόση έχει και αυτό το κείμενο.

Δεν ξέρω αν είναι πρόκληση ο υφυπουργός ναυτιλίας να έχει off shore εταιρία ή συνήθης πρακτική ένα επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των σκαφών αναψυχής να έχει off shore. Ξέρω όμως πως όταν ανακαλύφθηκε κάτι τέτοιο το 2008 για τον τότε υπουργό ναυτιλίας Γιώργο Βουλγαράκη ξεσηκώθηκαν ακόμα και οι πέτρες. Μήπως τελικά όσο νόμιμο και όσο ηθικό και να είναι ένας επιχειρηματίας να διατηρεί offshore εταιρίες δεν είναι ηθικό αυτός να υπουργοποιείται; Μάλιστα ο κύριος Βερνίκος έφτιαξε offshore εταιρία τον Απρίλιο του 2012 (τουλάχιστον, υποθέτω πως δεν είναι η πρώτη του).
Εύλογο νομίζω ερώτημα είναι τι είδους πληροφόρηση μπορεί να είχε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα από τους "φίλους" του, την οικογένεια Μητσοτάκη και τον Β Βενιζέλο (που ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών πριν από λίγο καιρό αναρωτιόταν:"Οι παράνομες καταθέσεις και το ξέπλυμα θα είναι σε ατομικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων ή θα είναι συγκεκαλυμμένες πίσω από διάφορες εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής, το πιο απλό εξωχώριες εταιρείες, off shore;"). Η γυναίκα του Καίσαρα λένε δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια. Ο κύριος Βερνίκος με την νεοϊδρυθείσα offshore και την παλαιότερη "καμπάνα" του από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν νομίζω πως αποτελεί τέτοιο παράδειγμα. Και γυναίκα του Καίσαρα μπορεί να μην είναι, σχέσεις με τους "Καίσαρες" της Ελλάδας όμως προφανώς έχει, οικογενειακές και άλλες...

Από την μία τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι, από την άλλη εξελικτικά υπανάπτυκτοι, κάτι σαν Νεάντερνταλ. Αναρωτιέμαι γιατί τόση χολή για την εθνική ομάδα, μία ομάδα που αναδείχτηκε στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης; Ίσως ο εθνολόγος κύριος Μίχας απλά να σιχαίνεται την επιτυχία εκείνου που θα ήθελε την αποτυχία για να δικαιολογήσει την θεωρία του. Την θεωρία του ανίκανου κωλοέλληνα. Θα συμφωνούσε και η Bild...

Στην Ισλανδία συλλαμβάνουν τους τραπεζίτες που ευθύνονται για την κρίση εδώ τους κάνουμε υπουργούς, πρωθυπουργούς κτλ @xstefanou

"Δεν ξέρω αν θέλετε να πάτε και στο Gay Parade" είπε ο Αργύρης Ντινόπουλος ειρωνικά στην Φωτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωινή εκπομπή της Τσαπανίδου στον ΣΚΑΙ και κατάφερε σε μία φράση να συμπεριλάβει όλη την προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Λασπολογία, ομοφοβία, μίσος και ρατσισμός. Αυτή ήταν η τακτική με στην οποία βασίστηκε η ΝΔ για να κερδίσει και κέρδισε. Κεντρίζοντας και τρέφοντας τα χαμηλότερα ένστικτα των οπαδών της και όχι μόνο. Και στην αγωνία να την βοηθήσουν τα ΜΜΕ να κερδίσει τρέφουν αυτή την νοοτροπία. Ας μην πέσουμε λοιπόν από τα σύννεφα πάλι όταν την αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδος της Χρυσής Αυγής. ΝΔ, λιγότερο το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα ΜΜΕ "νομιμοποίησαν" το ύφος και το περιεχόμενο των ιδεολογημάτων της ΧΑ εδώ και καιρό.

Νομίζω την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα "is there a greek government?" την δίνει το site isthereagreekgovernment.com

Με γεια μας την καινούρια κυβέρνηση. Προφανώς το μνημόνιο απέτυχε έως τώρα γιατί δεν υπήρχε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να το εφαρμόσει. Ίσως και να έπαιξε ρόλο πως υπήρχαν πολλές γυναίκες στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο...

Όταν πρωτοείδα την είδηση θεώρησα πως είναι άλλη μία φάρσα κάποιας ιστοσελίδας ή κάποιου μπλογκ, αλλά όσο περνάει η ώρα φαίνεται πως επιβεβαιώνεται. Η εφορία έστειλε ειδοποίηση στον Νικόλα Άσιμο να κλείσει τα βιβλία επιτηδευματία αλλιώς θα φορολογηθεί! 24 χρόνια μετά τον θάνατό του!

Υπουργός Εσωτερικών λένε θα γίνει ο Ε Στυλιανίδης. Όπως παρατήρησε ο @kartesios, το 2009 ο Πάσχος Μανδραβέλης τον εγκαλούσε για τα πολυτελή ταξίδια του. Τώρα θα τον λατρέψει ως υπουργό της κυβέρνησης;

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουμανίας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει λίγη ώρα αφού καταδικάστηκε για διαφθορά. Η υπόθεση αφορά την υπεξαίρεση 1,5 εκατομμυρίου Ευρώ από τα χρήματα που είχαν προσφέρει εταιρίες και επιχειρηματίες που είχαν συμμετάσχει σε ένα συμπόσιο. Εμείς τους δικούς μας πρώην πρωθυπουργούς τους τιμάμε. Το πολύ πολύ να φάει φυλακή κανένας Άκης, οι πρώην πρωθυπουργοί μας είναι ασφαλείς. Δεν είμαστε αχάριστοι εμείς!

Κάποτε χωρίζαμε τον κόσμο, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ σε αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους κλπ. Tώρα νομίζω είναι άλλες οι διακριτές διαχωριστικές γραμμές, ειδικά στα ΜΜΕ. Οι Συριζομάχοι και οι (λίγοι) άλλοι...

Προεκλογικά είχαν δείξει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους μιλώντας για στράτευση εκείνων που "βοήθησε" η Νέα Δημοκρατία. Επόμενο ήταν πριν ακόμα ορκιστεί ο Σαμαράς πρωθυπουργός να αρχίσουν τις απειλές εναντίων όσων θεώρησαν πως τους έβλαψαν. Ο Γ Μουρούτης, διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας το έκανε σαφές. Αργότερα όταν είδε πως τέτοιες δημόσιες δηλώσεις προκαλούν αντιδράσεις αρχικά το έριξε στην ειρωνεία και μετά έσβησε την δήλωσή του. "Νέο" ήθος με έντονη την δυσωδία του παλιού. Κότες με εξουσία.

Όλα δείχνουν πως θα σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση με την συμμετοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα και της ΔΗΜΑΡ. Πέρα από τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία τις οποίες θεωρώ δεδομένες, αυτό σημαίνει ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Η ίδια νομενκλατούρα που κυβέρνησε την χώρα τα τελευταία 38 χρόνια με τις ίδιες ιδέες τις ίδιες μεθόδους, την ίδια νοοτροπία θα συνεχίσει να κυβερνάει για τουλάχιστον το άμεσο μέλλον. Καμία ουσιαστική πολιτική πολιτειακή αλλαγή δεν θα γίνει έτσι. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν θα αλλάξει, τα κόμματα δεν θα αναγκαστούν να αλλάξουν τρόπο χρηματοδότησης, τα ΜΜΕ δεν θα εξυγιανθούν, η δικαιοσύνη δεν θα αφεθεί να λειτουργήσει και η βρώμικη διαπλοκή θα συνεχίσει να παίζει καταλυτικό ρόλο. Με λίγα λόγια όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν την χώρα στην σημερινή κατάσταση 2,5 χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης (που σοβούσε πολύ περισσότερο καιρό) παραμένουν αλώβητοι και ισχυροί. Και θα είναι εκεί, έτοιμοι να συνεχίσουν τα ίδια αν και όταν κάποτε η κρίση αρχίσει να υποχωρεί. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιοι μηχανισμοί, το ίδιο σύστημα. Ακόμα λοιπόν και αν αυτό το σύστημα εξουσίας καταφέρει με κάποιον τρόπο να βγάλει την χώρα από την κρίση, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, οι βάσεις για την επόμενη έχουν τεθεί με την συναίνεση του Ελληνικού λαού.

Τις τελευταίες δύο μέρες κυκλοφόρησε μία μαλακία πως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περισσότερες ψήφους στις περιοχές με τις περισσότερες αναπηρικές συντάξεις. Δεν χρειάστηκε πολύ και ο δημοσιογράφος που πριν λίγο καιρό μπέρδεψε την Ισλανδία με την Νορβηγία ήταν από τους πρώτους που το αναπαρήγαγαν στο twitter. Ναι, ο Πάσχος Μανδραβέλης του οποίου οι τελευταία κοτσάνες συναγωνίζονται την εμπάθειά του. Δεν ξέρω από στατιστική αλλά νομίζω πως το σχήμα που έφτιαξε ο @EliasDinas το διαψεύδει κατηγορηματικά. Αυτά παθαίνεις όταν κυνηγάς όχι την αλήθεια αλλά κάθε πιθανή κοτσάνα που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την άποψή σου. Ο Μανδραβέλης που τόσα χρόνια έχτισε μία σημαντική καριέρρα στην όποια αξιοπιστία είχε, ή πολλοί θεωρούσαν πως είχε, την πετάει στα σκουπίδια της εμπάθειας. Ελπίζω τουλάχιστον να το έχουν υπ' όψιν του αυτό όσοι τον διαβάζουν.

Ο Βενιζέλος έχει πει τόσες φορές την λέξη συνευθύνη τις τελευταίες ημέρες που μοιάζει σαν χαλασμένο πικάπ. Λογικό αν σκεφτείς πόσα στελέχη του κόμματός του συμπεριλαμβανομένου του ιδίου θα κινδύνευαν να πάνε φυλακή αν υπήρχε πραγματική ανεξάρτητη δικαιοσύνη σε αυτή την χώρα... Τελικά η κυβέρνηση συνενοχής θα σχηματιστεί και η εξαγγελία για εξεταστική για την οικονομία θα πάει περίπατο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν κατάφερε να γίνει πρώτο κόμμα και ο τρολολογαριασμός @kkegr έκλεισε. Τι κι αν το ΚΚΕ μείωσε τους ψηφοφόρους και τους βουλευτές του, τους δύο πρωταρχικούς του στόχους για αυτέ τις εκλογές τους πέτυχε. Στον Περισσό θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι.

Χαμός με τις δηλώσεις της Παπαρήγα για ψεύτικο λογαριασμό του ΚΚΕ στο twitter Που καλεί τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιοι λογαριασμοί όντως μπορούν να δουλέψουν προβοκατόρικα. Όμως η διαχείριση του θέματος απ το ΚΚΕ είναι τραγική, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα. Πρώτον η Παπαρήγα έδειξε την ασχετοσύνη της αλλά και των συμβούλων της λέγοντας πως απευθύνθηκαν στο google για να κατεβάσει το account. Το google δεν έχει καμία σχέση με το twitter και δεν βρέθηκε κανείς να ενημερώσει γι αυτό την ΓΓ του κόμματος! Δεύτερον, τέτοιοι λογαριασμοί παραβαίνουν την πολιτική του twitter και συνήθως μετά από μία απλή αναφορά το twitter τους κλείνει. Κανείς εκεί στο ΚΚΕ δεν το σκέφτηκε; Και τρίτον, είναι δυνατόν όποιος έχει κοινή λογική να στηριχτεί σε ένα tweet και να αλλάξει την ψήφο του την στιγμή που το ΚΚΕ έχει ξεσκιστεί τον τελευταίο καιρό να τα χώνει στον ΣΥΡΙΖΑ; Ψεύτικα accounts υπάρχουν για όλα τα κόμματα και είτε κάνουν πλάκα, είτε προβοκάρουν υπάρχουν άλλοι τρόποι να αντιμετωπιστούν. Η Παπαρήγα επέλεξε να το κάνει θέμα υψίστης σημασίας για το ΚΚΕ. Από όποια μεριά και να το δεις δείχνει άγνοια. Εκτός και αν πιστέψουμε πως προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει για δικούς της λόγους.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου