Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 16-22/7/2012

Από την μία η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΜΕ πως θέλει να κλείσει την Χαλυβουργία, από την άλλη το ΠΑΜΕ απαντάει με τα γνωστά του τσιτάτα. Η ΝΔ εντέχνως πετάει την μπάλα στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ και εκείνα συνηθισμένα στο παιχνίδι αυτό πρόθυμα χορεύουν στον ρυθμό που τους παίζουν. Τελικά για την ουσία, τα αιτήματα των απεργών, και τις αντιπροτάσεις της εργοδοσίας κουβέντα. Δυο γάιδαροι τσακώνονταν... Και θύμα για άλλη μία φορά με την ευθύνη ΜΜΕ και κομμάτων η ενημέρωση. Ευτυχώς υπάρχει όμως και το διαδίκτυο όπου κάποιοι ασχολούνται με την ουσία. Διάβασε το άρθρο του Γιάννη Ρ και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα.

Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω πληρωμές, δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ. Δεν διαφέρει πολύ από κάτι που θα έλεγε ένας νταβατζής στην πουτάνα του. Πες μου ξανά πως δεν έχουμε γίνει το πουτανάκι της Γερμανίας...

Πώς διαλύεται τ' ατσάλι... λέει ο Κίμπι και διαβάζοντας το πολύ καλό άρθρο του πρώτη φορά ομολογώ άκουσα για τον Θ. Τενέζο. Νομίζω είναι διδακτική η εμπειρία του.


Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ διέγραψε προσωρινά τον Πάσχο Μανδραβέλη από το σωματείο. Όχι για τα ψέματα που έχει γράψει κατά καιρούς, ούτε για την άθλια προπαγάνδα που υπηρετεί με ευλάβεια. Γιατί καταφέρθηκε κατά της απεργίας στην ΕΡΤ. Όπως και να το δεις είναι άλλη μια "λαμπρή" στιγμή για το σωματείο των δημοσιογράφων...

Υπάρχουν άνθρωποι
που έχουν πεισθεί πως για όλα τα κακά της χώρας φταίει ο συνδικαλισμός. Είναι μια άποψη, ίσως λάθος, μπορείς όμως να την συζητήσεις. Υπάρχουν και οι άλλοι, εκείνοι που θα ήθελαν τις απεργίες παράνομες και τους απεργούς φυλακισμένους και φυσικά απολυμένους. Εκείνοι που προφανώς θα ένοιωθαν εξαιρετικά άνετα στην Ελλάδα του 67-74. Τότε, ναι, υπήρχε ισχυρή κυβέρνηση, και πολλοί συνδικαλιστές ήταν στην φυλακή. Ούτε καν αυτή όμως η "ισχυρή" κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να κάνει παράνομες τις απεργίες διά νόμου από όσο ξέρω. Ακόμα και τότε, απεργίες γίνονταν. Τουλάχιστον όμως τότε, η άλλη λαίλαπα, το άλλο καρκίνωμα της Ελλάδας που επίσης φταίει για όλα τα κακά της μοίρας μας, η αριστερά, ήταν παράνομη. Φαίνεται λοιπόν πως ο Καισάριος και οι ομοϊδεάτες του οραματίζονται μία ακόμα πιο "ισχυρή και αποφασιστική" κυβέρνηση και από εκείνη του 67-74! Φαίνεται πως θα ήθελαν να ζουν σε μία χώρα όπου οι απεργίες είναι παράνομες, όπου όποιος απεργεί καταλήγει στην φυλακή και όπου δεν θα υπάρχει η αριστερά και όλα αυτά με την μέριμνα του κράτους. Ενός ισχυρού κράτους που όλα τα παραπάνω θα τα τσάκιζε. Και είναι φανερό πως οι απόψεις αυτές τείνουν να γίνουν επίσημη άποψη του κυβερνώντος κόμματος. Αυτού που ψήφισαν 1.825.609 πολίτες. Γι αυτό είναι αφέλεια να αντιμετωπίζονται τέτοιες απόψεις απλά ως γραφικές. Ένα είναι σίγουρο. Δεν πάμε καλά!

Η παρέμβαση του εισαγγελέα στην Χαλυβουργία δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του Α. Σαμαρά, λένε τα φερέφωνα της ΝΔ. Αυτό να το θυμόμαστε όταν μιλάμε για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Χρόνια θυμάμαι να λέμε πως στην Ελλάδα δεν παραιτείται κανείς, κανείς δεν έχει την αξιοπρέπεια ή την ευθιξία να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Μόλις όμως παραιτήθηκε ο Νικολόπουλος οι "φίλοι" του έπεσαν να τον φάνε. Όπως και τον Μητρόπουλο, τον διευθύνων σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής (sic) Περιουσίας του Δημοσίου, ο οποίος παραιτήθηκε (αν και ήταν καρφωμένος στην καρέκλα του) λέγοντας "Η κυβέρνηση δεν έδωσε την αναμενόμενη στήριξη στο ΤΑΙΠΕΔ". Και εντελώς τυχαία μαθαίνουμε πως "φεύγει σαν αποτυχημένος αφού δεν κατάφερε να κάνει τίποτα!", φράση που επαναλήφθηκε από το MEGA με έμφαση. Νομίζω το μήνυμα είναι σαφές.

Δεν θα δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ώς την αξιολόγηση της τρόικας η ΕΚΤ. Η ΤτΕ θα είναι υπεύθυνη για παροχή ρευστότητας στο μεσοδιάστημα. Ρε μπας και βγάλαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν το καταλάβαμε;

"Μόνο ένας ηλίθιος ή ένας σαδιστής θα ήταν ικανός για τέτοιες σκέψεις!" λέει ο Πρετεντέρης. Εννοεί σκέψεις για νέα μέτρα μέσα στο 2012. Άραγε αν (όταν καλύτερα) τελικά αυτά τα μέτρα παρθούν θα μιλήσει για ηλίθιους και σαδιστές και από το δελτίο ειδήσεων του MEGA; Κάτι μου λέει πως όχι.

Με την συνοδεία των ΜΑΤ μπήκαν κάποιοι εργαζόμενοι στο εργαστάσιο της Χαλυβουργίας για να δουλέψουν και τα προβλήματα με τους εργαζομένους επιτέλους είχαν αίσιο τέλος και η εταιρία είναι έτοιμη να ανεβάσει το ΑΕΠ της χώρας και πάλι. Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει στην Χαλυβουργία εδώ και 9 μήνες, η παραπληροφόρηση είναι τέτοια που είναι δύσκολο να βγάλεις άκρη, πόσο μάλλον να έχεις απόλυτη άποψη αν δεν ξέρεις πράγματα από μέσα. Ξέρω όμως πως όταν συγκυβερνάς δεν μπορείς να αναλώνεσαι σε γενικόλογες νουθεσίες σαν την Δημοκρατική Αριστερά που μιλάει για "δραματικές εξελίξεις" χωρίς να παίρνει θέση απέναντι σε αυτές. Ας ενημερώσει κάποιος τον Κουβέλη πως είναι μέρος της κυβέρνησης και επομένως μέρος της οποιασδήποτε λύσης σωστής ή λάθος. Δεν μπορεί να είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Στο τέλος καταλήγει η στάση αυτή να είναι και η πιο εξοργιστική από όλων των άλλων εμπλεκομένων. Τουλάχιστον εκείνοι πήραν θέση.

Είναι γνωστό και το είχα γράψει και εδώ πως η μείωση του κοινωνικού κράτους και κυρίως η υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας δεν είναι κάτι αφηρημένο, έχει συνέπειες που μετριούνται και με πτώματα. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την τρόικα και τους εδώ συνεργάτες της. Το πρόβλημα είναι πόσοι θάνατοι θα προκαλούσαν μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή από όση είναι διαχειρίσιμη. Προφανώς αρκετοί ακόμα. Και επειδή ορισμένοι ισχυρίζονται πως δεν φέρνει την επιδείνωση της υγείας το ΔΝΤ αλλά η ίδια η οικονομική κρίση υπενθυμίζω πως η έρευνα έγινε μεταξύ χωρών που είχαν παρόμοια οικονομικά προβλήματα, με αρκετή προσπάθεια να έχει γίνει ώστε να εξαλειφθούν παράγοντες που μπορούσαν να επηρεάζουν το αποτέλεσμα εκτός του δανεισμού από το ΔΝΤ. Εδώ είναι και το πλήρες κείμενο της έρευνας για όποιον θέλει λεπτομέρειες.

Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξόδεψε ένα σημαντικό ποσό για διαφήμιση σε facebook twitter και youtube. Τις ημέρες αυτές όποιο ποσό και να ξοδεύεται σε κάτι που φαινομενικά μπορεί να γίνει δωρεάν προκαλεί αίσθηση. Έτσι βροχή έπεσαν τα δημοσιεύματα και σχόλια που την κατηγορούν για σπατάλη, ακόμα και για σκάνδαλο μιλάνε ορισμένοι. Μόνο που δεν βρέθηκε ένας έγκριτος δημοσιογράφος να κάνει ένα σοβαρό ρεπορτάζ με πραγματικά στοιχεία να μας πει πόσο κοστίζει η διαφήμιση σε αυτά τα μέσα. Γιατί τζάμπα διαφήμιση δεν κάνεις αν θέλεις να κάνεις σοβαρή δουλειά. Για άλλη μία φορά όμως μένουμε στις εντυπώσεις και δεν προχωράμε στην ουσία.

Το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο, άρα, ο αστυνομικός είναι μπουζούκι. Τι δεν καταλαβαίνεις; Καισάριος σπίκινγκ!

Η Barclays "έπαιζε" με το Libor (μαζί με αρκετές άλλες τράπεζες) και η HSBC ξέπλενε ναρκοδολάρια. Όμως δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Εδώ και καιρό το Reuters και ο Κώστας Βαξεβάνης έχουν δημοσιεύσει ρεπορτάζ για παράνομες δοσοληψίες της οικογένειας Σάλας με όχημα την τράπεζα Πειραιώς, όχι πολύ διαφορετικές από εκείνες του Λαυρεντιάδη στην Proton. Όμως εμείς εδώ, οι ιθαγενείς δεν ακούσαμε κιχ για το θέμα από τα ΜΜΕ, ενώ και πολλά blogs αντί του άρθρου "φιλοξενούν" την απάντηση της τράπεζας. Τυχαίο; Μην τυχόν όμως και μιλήσεις για έλεγχο των τραπεζών, είσαι επικίνδυνος αριστεριστής που δεν ξέρεις πως δουλεύουν οι αγορές.

Υποθέτω πως ο κάθε πρωθυπουργός θέλει να έχει τον έλεγχο της ΕΥΠ, οπότε και θεωρείται λογικό ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνει να είναι η αλλαγή της ηγεσίας της (το αν αυτό έπρεπε να συμβαίνει είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα). Όμως πόσο έλεγχο μπορεί να ασκήσει σε μια τέτοια υπηρεσία ένας σαραντάχρονος μηχανολόγος και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή υπό την ηγεσία του μόνο ο Σαμαράς το ξέρει. Ίσως να βοηθήσει ο Α υποδιευθυντής που είναι δικηγόρος... Είπαμε να βάλει τους δικούς του ανθρώπους, αλλά δεν είχε τουλάχιστον κάποιον που να έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο;

Θα παρθούν νέα οριζόντια μέτρα; ρωτάνε τον Στουρνάρα, θα δούμε λέει ουσιαστικά αυτός κι ας το αρνιούνται Κουβέλης και Βενιζέλος (που θέλουν ένα πεντάλεπτο ο καθένας για να πουν κάτι πολύ απλό). Κοντεύει μήνας αυτής της κυβέρνησης και οι μόνες σαφείς δηλώσεις είναι εκείνες του υπουργού δικαιοσύνης Ρουπακιώτη πως δεν θα πειράξει δικηγόρους και δικαστικούς. Του δικηγόρου και πρόεδρου του δικηγορικού συλλόγου Αντώνη Ρουπακιώτη...

Έκλεισε η Ακρόπολη για λίγες ώρες λόγω υπερβολικής ζέστης και κάποιοι έπεσαν να φάνε τους συνδικαλιστές που πληγώνουν τον τουρισμό. Είναι οι ίδιοι που έχουν επιβάλλει περικοπές που ως αποτέλεσμα έχουν την πλημμελή λειτουργία ή/και φύλαξη πολλών αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα. Είναι οι ίδιοι που ωρύονται υπέρ της νομιμότητας κάθε φορά που αυτό τους συμφέρει. Όμως υπάρχει σαφής νομοθεσία που ορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες απαγορεύεται η εργασία, ή απαιτούνται μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Και μνημεία ή σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος κλείνουν παντού στον κόσμο όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Η πλάκα είναι πως παρά τον θόρυβο αυτό κανένας δεν το τόνισε και τελικά δεν έμαθα αν το κλείσιμο της ακρόπολης ήταν νόμιμο ή όχι. Αν οι εργαζόμενοι έκλεισαν την Ακρόπολη αυθαίρετα χωρίς να το επιβάλλου οι συνθήκες θα πρέπει να τιμωρηθούν αναλόγως. Αν όμως οι συνθήκες επιβάλλουν την προστασία των εργαζομένων τι προτείνουν εκείνοι που έπεσαν να τους φάνε; Να δουλεύουν παρανόμως; Να παρανομήσει η διοίκηση και οι είλωτες να υποχρεωθούν να υπακούσουν; Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με την ουσία του θέματος, παρά μόνο με την δημιουργία εντυπώσεων. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο φυσικά. *Ενημέρωση* Χρειάστηκε να φτάσει 24/7 για να ακουστεί από επίσημα χείλη πως το κλείσιμο της Ακρόπολης έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις για την θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Μια εβδομάδα μετά με άλλα λόγια οι εργαζόμενοι δικαιώνονται από τα λόγια του ίδιου του υφυπουργού (στο 3:06). Κι αυτό μας φέρνει στο 2ο ερώτημα, όλοι αυτοί που ωρύονταν θα ήθελαν να παρανομήσουν οι εργαζόμενοι ή η διοίκηση; Να δουλεύουν ασχέτως συνθηκών ακόμα και όταν αυτό απαγορεύεται; Θα ζητήσουν μήπως συγνώμη; Μάλλον όχι, η προπαγάνδα πέρασε, τόσες ημέρες μετά δεν έχει καμία αξία η δικαίωση των εργαζομένων, η λάσπη έπιασε.

Δεν θα κλείσει το κανάλι της βουλής είπε ο Μεϊμαράκης. Ούτε φυσικά το γυμναστήριο. Αυτή η κυβέρνηση είναι που θα διαπραγματευτεί εφαρμόζοντας το μνημόνιο και που θα αντιμετωπίσει το μεγάλο αναποτελεσματικό κράτος αφήνοντάς το στην ησυχία του. Πες μου τώρα πως έπεσες από τα σύννεφα... Εν τω μεταξύ το μισθοδικείο τα έβαλε κάτω και υπολόγισε πως οι βουλευτές μας μας στοιχίζουν 20 χιλιάρικα το κεφάλι. Τον μήνα! Και φοροδιαφεύγουν από πάνω! Και φυσικά οι δικαστικοί για άλλη μία φορά διεκδικούν αυξήσεις. Πάλι! Ο δε υπουργός δικαιοσύνης Ρουπακιώτης είπε "στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα των δικαστών για το ειδικό τους μισθολόγιο. Οποιαδήποτε μείωση του μισθού τους προσκρούει στο σύνταγμα". Υπάρχει βέβαια η λύση να μειωθούν οι συνολικές απολαβές των βουλευτών και να είναι όλοι ευχαριστημένοι και λιγότερο προκλητικοί. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει αμφιβολία πως η λογική θα επικρατήσει και τελικά αυτή η λύση θα επιλεχθεί. Σωστά;

Στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ εμφανίστηκε ένας νέος σχολιαστής/αναλυτής, ο Μακάριος Λαζαρίδης. Φαίνεται πως οι κόποι και η σκληρή δουλειά σε αυτή την χώρα δεν πάνε χαμένοι... Πέρα από την "πλάκα" όμως, η προαναγγελία του Μουρούτη πως τα "πρώην πράσινα και νυν ροζ παπαγαλάκια δίνουν τις τελευταίες παραστάσεις τους" προφανώς βαίνει προς υλοποίηση. Τώρα θα μιλάνε μόνο τα μπλε παπαγαλάκια. Και μάλιστα τα μπλε παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας τύπου "εφημερίδας" "Δημοκρατία". Να την χαιρόμαστε την "νέα" κυβέρνηση της "Νέας" Νέας Δημοκρατίας του Αντώνη Σαμαρά.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου