Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Το όποιο του λαού

"Ο (κάποιος), χτες έκανε την πιο απίστευτη αλαζονική δήλωση που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό. Είπε λοιπόν ο (κάποιος) ότι η ΧΧΧ κάνει λάθος (...)!!!


Έχετε ακούσει ποτέ από τον (κάποιον άλλο) να πει ποτέ ότι η ΧΧΧ κάνει λάθος; Όχι, διότι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορείς να πεις στην ΧΧΧ κάτι τέτοιο, διότι θα σε βάλει στη θέση σου πιο γρήγορα από ότι μπορείς να πεις πιτς φιτίλι.
Ειλικρινά δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα βάλει η ΧΧΧ στη θέση του τον κύριο (κάποιον), αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν θα είναι ευχάριστο. Διότι μια τέτοια δήλωση, εκτός του ότι δείχνει ασχετοσύνη, δείχνει μη σεβασμό στην ΧΧΧ, την οποία, όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ταπεινότητα."

Δες το σαν κουίζ, δεν έχει σημασία ποιός είναι αυτός ο κύριος κάποιος αλλά ποιά είναι αυτή η ΧΧΧ που δεν κάνει ποτέ λάθος, την οποία πρέπει να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και ταπεινότητα και που βάζει στην θέση της όποιον την αμφισβητήσει με τρόπο όχι ευχάριστο.

Μπορείς να μαντέψεις ποιά είναι αυτή η ΧΧΧ, η παντοδύναμη;

Μοιάζει με ένα κείμενο που θα έγραφε ιερέας κάποιας αίρεσης για την θεότητα την οποία λατρεύει.
Σωστά;

Και κατά κάποιον τρόπο είναι.

Δες το κείμενο όπως δημοσιεύθηκε στο capital.gr για να καταλάβεις:
"Ο υπουργός οικονομίας της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, χτες έκανε την πιο απίστευτη αλαζονική δήλωση που έχω ακούσει από πολιτικό εδώ και πολύ καιρό (έχω να ακούσω τόσο αλαζονική δήλωση από τότε που ο Mr. Colgate –Γιάννος Παπαντωνίου– είπε ότι η νευρικότητα στη Σοφοκλέους έχει ημερομηνία λήξης). Είπε λοιπόν ο καλός Γερμανός υπουργός ότι η αγορά ομολόγων κάνει λάθος που έχει ανεβάσει τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων!!!

Έχετε ακούσει ποτέ από τον υπουργό των Οικονομικών της Αγγλίας ή των ΗΠΑ να πει ποτέ ότι η αγορά κάνει λάθος; Όχι, διότι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορείς να πεις στην αγορά κάτι τέτοιο, διότι θα σε βάλει στη θέση σου πιο γρήγορα από ότι μπορείς να πεις πιτς φιτίλι.

Ειλικρινά δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα βάλει η αγορά στη θέση του τον κύριο Schaeuble, αλλά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν θα είναι ευχάριστο. Διότι μια τέτοια δήλωση, εκτός του ότι δείχνει ασχετοσύνη, δείχνει μη σεβασμό στην αγορά, την οποία, όλοι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με ταπεινότητα."

Η θεότητα αυτή η παντοδύναμη, η αλάθητη και η εκδικητική που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με ταπεινότητα είναι η αγορά, και ο βλάσφημος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Σόϊμπλε.
Φυσικά δεν έχω καμία όρεξη να υπερασπιστώ τον Σόιμπλε, δεν είναι εκεί το θέμα.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το ύφος του κείμενου του Γιώργου Καισάριου.

Το ύφος του δεν διαφέρει πολύ από εκείνο ενός φανατικού θρησκόληπτου απέναντι σε κάποιον που αμφισβητεί την απόλυτη δύναμη και το αλάθητο του θεού στον οποίον πιστεύει.
Αλλά ο κύριος Καισάριος δεν είναι ένας απλός πιστός, όσο φανατικό και να τον φανταστείς.
Είναι ένας ιερέας, ένας άνθρωπος που είναι επάγγελμά του να ερμηνεύει τις προθέσεις της θεότητας, να εκθειάζει τα πεπραγμένα της και να κατακεραυνώνει τους άπιστους, απειλώντας τους με καταστροφή σε περίπτωση που δείξουν αλαζονία απέναντι στην υπέρτατη δύναμη της θεότητας αμφισβητώντας την.
Μέχρι και την ταινία σύμβολο της θρησκείας του, το Wall Street και τον αρχιερέα πρωταγωνιστή της Gordon Gekko μνημονεύει, (και ας νικούσε τελικά σε αυτή την ταινία κάποιος που πήγε κόντρα στις αγορές στηρίζοντας τους εργαζόμενους, λεπτομέρειες).
Ένας ιερέας όχι μόνο πιστός αλλά και φιλόδοξος που ήταν υποψήφιος βουλευτής.
Ένας ιερέας που έχει μελετήσει τις γραφές και αρθρογραφεί.
Ένας ταλιμπάν των αγορών.
Που δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς ένα ολόκληρο σύστημα να τον στηρίζει, συμπεριλαμβανομένων των καντηλαναφτών του συστήματος αυτού.
Ο ιερέας με τον καντηλανάφτη άλλωστε πάνε πακέτο.

Και φυσικά, ως εκπρόσωπος της θεότητας στην γη πως θα μπορούσε να κάνει λάθος;

Ναι, το χρήμα είναι η νέα θρησκεία, με όλα τα απαραίτητα, ναούς, ευαγγέλια, τα "ενημερωτικά έντυπα", τις ιστοσελίδες της και, φυσικά, τους ιερείς της.

Και μήπως τελικά σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ εκείνο το "η θρησκεία είναι το όποιο του λαού";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου