Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τα σύντομα της εβδομάδας 27/8-2/9/2012

Ακούγεται ίσως υπερβολικό, αλλά ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας είναι η δωρεάν παιδεία. Μόνο έτσι ένας νέος ταπεινής καταγωγής, χωρίς βοήθεια οικονομική και χωρίς "ισχυρούς" φίλους από την οικογένειά του μπορεί να ελπίζει πως θα ανταγωνιστεί γόνους πλουσίων και ισχυρών οικογενειών. Στην Ελλάδα όμως της υποβαθμισμένης παιδείας, όπου οι περισσότεροι υπουργοί έχουν περάσει από το κολέγιο Αθηνών, στην Ελλάδα όπου η ίδια η υπουργός παιδείας έστελνε το παιδί της σε ιδιωτικό σχολείο με στόχο να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο χώρας του εξωτερικού, αυτό, εδώ και χρόνια, λειτουργούσε περισσότερο σαν κοινωνική βαλβίδα ασφαλείας όπου λίγα παιδιά είχαν κάποιες πιθανότητες να ξεπεράσουν τους φραγμούς της κοινωνικής τους τάξης. Τα ανώτατα κοινωνικά/πολιτικά/οικονομικά κλιμάκια, έτσι και αλλιώς, εδώ και χρόνια είναι "κατειλημμένα", ασχέτως σπουδών και φυσικά εκτός ανταγωνισμού. (Είναι χαρακτηριστικό πως στις 22.141 ημέρες ιστορίας της χώρας από την λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου (χωρίς την χούντα) είχαμε 11.896 ημέρες πρωθυπουργό είτε Καραμανλή είτε Παπανδρέου, δηλαδή το 53,73% (πάνω από την μισή) μεταπολεμική ιστορία σε αυτή την χώρα κυβερνήσανε δύο οικογένειες. Αν προτιμάς την "μεταπολίτευση" ως παράδειγμα, 13.920 είναι οι μέρες εκ των οποίων τις 8.561 ή το 61,5% είχαμε πρωθυπουργό Καραμανλή ή Παπανδρέου. Να μην πούμε για τα τέκνα των υπολοίπων πολιτικών που κάνουν πολιτική καριέρα. Δημοκρατικά πάντα). Φαίνεται όμως πως με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και την θέσπιση διδάκτρων επιδιώκεται η κατάργηση και αυτής της κοινωνικής βαλβίδας ασφαλείας. Την στιγμή που η κοινωνία βράζει. Και φυσικά ως δικαιολογία θα μας πούνε, πάλι, το εμπεδωμένο πια, "ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας".


8.000.000 είναι η ζημιά του MEGA μόνο το 1ο 6μηνο και μέσα στον Σεπτέμβριο πρέπει να βρει 10.000.000. Αν ήταν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση θα μπορούσα να στοιχηματίσω πως θα έκλεινε με συνοπτικές διαδικασίες. Όμως στην Ελλάδα τα ΜΜΕ ανήκουν σε άλλη κατηγορία "επιχειρήσεων" μαζί με τις ΠΑΕ και τις τράπεζες. Εκείνες που δεν επιτρέπεται να κλείνουν, ειδικά όταν αυτές είναι "φιλικές" στο οικονομικοπολιτικό σύστημα που διαχειρίζεται την εξουσία. Θα βρεθεί ο τρόπος της επιβίωσής του, είμαι σίγουρος. Άλλωστε ο λαός μίλησε, αυτό το σύστημα ψήφισε, που σώζει τέτοια "μαγαζιά", που δεν γυρνάει την πλάτη στους καλούς τους φίλους.

Σήμερα στον Χορτιάτη ήταν ημέρα μνήμης της δολοφονίας 149 πολιτών από τους Γερμανούς σε συνεργασία με ταγματασφαλίτες. Ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη θεώρησε λογικό να καλέσει στις εκδηλώσεις μνήμης και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, του "κόμματος" (πιο σωστό θα ήταν οργάνωση) που κρυφά τάσσεται υπέρ των δολοφόνων, του φασισμού, του Χίτλερ και τους δικαιολογεί ανοιχτά. Αρκετές αριστερές οργανώσεις αντέδρασαν και κάλεσαν τους πολίτες σε διαμαρτυρία. Η αστυνομία με εντολή του δημάρχου απέκλεισε τον δρόμο που οδηγούσε στο χωριό για να μην γίνουν επεισόδια και απέσυρε την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής μιλώντας για "προβοκάτσιες", ζητώντας συγνώμη και ευχαριστώντας τους! Η στάση του δημάρχου νομίζω τα λέει όλα, τόσο η επιλογή του να τους καλέσει, όσο και η φρασεολογία που επέλεξε για την ακύρωση της πρόσκλησης. Όσο για την παρουσία της ΧΑ σε μία τέτοια εκδήλωση, νομίζω το άρθρο του left.gr τα λέει αρκετά καθαρά. Τελικά ίσως η παρουσία της ΧΑ στην εκδήλωση να ήταν χρήσιμη. Πολύ θα ήθελα να ακούσω τι θα λέγανε εκεί. Όμως καταλαβαίνω και την οργή εκείνων που είτε ζουν ακόμα είτε είναι συγγενείς εκείνων που έζησαν την θηριωδία των ταγματασφαλιτών τότε. Ταγματασφαλίτες που ο Μιχαλολιάκος θέλει να ξαναδημιουργήσει.

"Δεν είναι ρητορικό να κάνει κανείς παραλληλισμούς με τον Ναζισμό" λέει μέσω του Independent η Laurie Pennie. "Πρόκληση Independent με άρθρο για άνοδο του ναζισμού στην Ελλάδα" απαντά η Κατερίνα Αθανασίου μέσα από το πρώτο Θέμα. Τι να σχολιάσεις και από που να αρχίσεις. Από το Πρώτο Θέμα του γελοίου κομιστή Αναστασιάδη σε σύγκριση με τον Indedendent; Από τους τίτλους; Διάβασε καλύτερα το σχόλιο του eagainst. Όπως ξαναείπα, με τέτοια ΜΜΕ μην απορείς.** Όση ώρα έγραφα αυτό το κειμενάκι ήρθε σχόλιο στα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας. Είμαι σίγουρος πως και αυτός αν τον ρωτήσεις θα σου πει πως δεν είναι φασίστας. Η πρόκληση του Indipendent μας φταίει...

"Ο Ομπάμα σας υπόσχεται να σταματήσει την άνοδο των ωκεανών, εγώ σας υπόσχομαι να φροντίσω εσάς και τις οικογένειές σας." είπε ο Romney. Τελικά το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται η "δεξιά" παντού δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Απλοϊκά συνθήματα για απλοϊκά μυαλά.

Μεταξύ των ανόητων που αναδημοσίευσαν την είδηση της χριστιανής που της κάρφωσαν σταυρό στο στόμα ήταν και ο διαχειριστής του site του ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας. Μετά το κράξιμο που έφαγαν απ τον παραλληλογράφο (και άλλους υποθέτω) κατέβασαν την σχετική ανάρτηση. Όμως γιατρέ μου, δεν αρκεί να σβήσεις μία ανάρτηση και να κάνεις σαν να μην έγινε τίποτα, βλέπεις υπάρχει αποθηκευμένη στο google. Oφείλεις να ζητήσεις μία συγνώμη από τους αναγνώστες σου και τα μέλη του συλλόγου, και κυριότερο να αλλάξεις νοοτροπία. Κι επειδή το τελευταίο δεν είναι τόσο εύκολο, μήπως εκεί στον σύλλογο να σκεφτούν να αναθέσουν σε κάποιον άλλον αυτό το έργο; Δεν είναι το μοναδικό που τους εκθέτει.

Πριν λίγο καιρό ολόκληρος ο κόσμος είχε σοκαριστεί από το βίντεο της δολοφονίας δεκάδων μεταλλωρύχων απεργών στην Νότια Αφρική. Τώρα οι 270 επιζώντες από την αστυνομική επέμβαση βρίσκονται κατηγορούμενοι για τον θάνατο των συναδέλφων τους.

Το έχω ξαναπεί, η ηλιθιότητα είναι ανίκητη. Στα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας έγραφα για τις πλαστές εμπρηστικές ειδήσεις που δημοσιεύουν φασιστομπλόγκ για αγριότητες κατά χριστιανών. Μεταξύ αυτών και η "είδηση" που κυκλοφόρησε τελευταία για την χριστιανή που βιάστηκε και μετά της κάρφωσαν έναν σταυρό στο λαιμό. Για άλλη μία φορά η εικόνα που συνοδεύει την είδηση αποκαλύφθηκε πως είναι πλαστή, κλεμμένη από την ταινία φρίκης "inner depravity". Το απίστευτο είναι πως ακόμα και μετά από την διάψευση που ήρθε μέσω σχολίων αναγνωστών ορισμένοι απίστευτοι τύποι συνεχίζουν να έχουν αναρτημένη την είδηση και να την υπερασπίζονται ως αληθινή χωρίς κανένα στοιχείο! Και το ακόμα απίστευτο, το πιο σοκαριστικό πως ένας ιατρικός σύλλογος, ο ιατρικός σύλλογος Αρκαδίας την αναμετάδωσε! (**To site του Ιατρικού συλλόγου Αρκαδίας κατέβασε την "είδηση" μετά την δημοσιοποίηση οπότε στο προηγούμενο link δεν θα το δεις. Υπάρχει όμως στα προσωρινά αποθηκευμένα του google. Όπως και να έχει δεν όφειλε μία εξήγηση/συγνώμη;) Κάθε φορά που νομίζω πως έχουμε πιάσει πάτο ανακαλύπτω πως υπάρχει και άλλο πιο κάτω.

Μία περήληψη "ειδήσεων" που λέγαμε. Ο σταυρωμένος χριστιανός, η βιασμένη χριστιανή, οι Τούρκοι που κάψανε την Χίο και που σκοπεύουν να κάψουν και την Σάμο, η Αγγλίδα και Γερμανίδα αθλήτριες που μας προσέβαλλαν, το "Hellenic quest", ο Πακιστανός που ήταν πράκτορας και μεταξύ των καταληψιών της Υπατίας και τόσα άλλα. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις ανοησίες που έφτασαν μέχρι και σε "mainstream" ΜΜΕ. Η ηλιθιότητα είπαμε, είναι ανίκητη.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε "δημοσκόπηση" "που διενεργήθηκε μέσα στον Ιούλιο για λογαριασμό πρεσβείας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα" και που ανεβάζει το ποσοστό της ΝΔ στο 32%. Σήμερα ο Γ Μανώλης στο τουίτερ μιλάει για κρυφές δημοσκοπήσεις που την έχουν στο 10%. Πολιτική στην Ελλάδα. Με διαρροές, φήμες και παραμύθια χωρίς δράκους.

Πριν λίγες ημέρες με την βοήθεια του Κ Βαξεβάνη αλλά και την ενεργή συμμετοχή πολλών χρηστών του τουίτερ καταφέραμε να κάνουμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να παραδεχτεί τις σχέσεις του με το γεμάτο ρατσιστικά και φασιστικά βιντεάκια evonymos. Κατά την διάρκεια της συζήτησης αυτής υπήρξα στόχος λεκτικής επίθεσης από υποστηρικτή του Άδωνι. Στην συζήτηση παρενέβη ο Μανώλης Κυπραίος με αποτέλεσμα τα βέλη της επίθεσης να στραφούν εναντίων του. Σήμερα δέχτηκε ευθεία απειλή για την σωματική του ακεραιότητα. Είμαι σίγουρος πως ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ενημερωθεί για αυτό το γεγονός θα εκφράσει την αντίθεσή του σε "τέτοια". Όπως αρνήθηκε στην αρχή την σχέση του με το(ν) evonymos, όπως κρατάει τις αποστάσεις του από αυτό(ν) λέγοντας πως είναι "υποστηρικτής" και δεν τον ελέγχει. Και το θέμα δεν είναι φυσικά ο άθλιος πολιτικάντης αλλά το κόμμα εξουσίας που προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία συνειδητά και με την βοήθεια των ΜΜΕ εκκολάπτει το αυγό του φιδιού αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Αυτούς ψήφισες! Και αν θέλεις ακόμα να παραμυθιάζεσαι για την "μεγάλη κεντροδεξιά" σου παράταξη, ξέχνα το. Τουλάχιστον ξέχνα το "κέντρο". Η Νέα Δημοκρατία που ψήφισες είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, ρατσιστικό, ξενοφοβικό, φασιστικό. Κατάλαβέ το! Μόνο να ξέρεις, και τον Χίτλερ οι "νοικοκυραίοι" τον έκαναν καγκελάριο.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου