Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τα σύντομα της εβδομάδας 18-24/3/2013


"Αδειάζουν τα ράφια στην Κύπρο" λέει η lifo. Δεν φτάνει όμως το κείμενο, τα "σύγχρονα" ΜΜΕ χρειάζονται και την εικόνα (ούτε στον κόπο να αλλάξουν τον τίτλο δεν μπήκαν τρομάρα τους όπως παρατήρησε ο @phoinikakis). Ειδικά όταν η "είδηση" απέχει κομματάκι από την πραγματικότητα. Τι κι αν αυτή είναι από άλλη κατάσταση ανάγκης σε άλλη χώρα, σε άλλη ήπειρο; Λεπτομέρειες, οπτικοποίησε για να πείσεις. Αναρωτιέμαι μόνο αν γίνουν και τίποτα ταραχές από που θα βάλουν φωτογραφία. Από την Συριακή επανάσταση ή μήπως από τον πόλεμο στο Ιράκ; Άδεια ράφια στην Κύπρο, άδεια μυαλά στην Ελλάδα. ** Η Lifo αργότερα συμπλήρωσε πως η εικόνα είναι "φωτό αρχείου ... που λανθασμένα βάλαμε, αρχικά, χωρίς επεξηγηματική λεζάντα". Μόνο που το ρεπορτάζ παραμένει ψευδές όπως διαβεβαιώνουν αρκετοί που βρίσκονται στην Κύπρο και το χειρότερο, δεν είναι το μόνο. Στις 21/3 είχε βάλει ξανά παρόμοιο "ρεπορτάζ", πάλι με φωτό από τον τυφώνα Σάντι, πάλι με άδεια ράφια, το οποίο όμως έχουν σβήσει. Ίσως μετά να σκέφτηκαν πως βιάστηκαν και έσβησαν εκείνο το ρεπορτάζ για να το επαναλάβουν μία ημέρα αργότερα. Τι έχει κάνει την Lifo να βιάζεται να αδειάσει τα ράφια στην Κύπρο τόσο πολύ ώστε να ανεβάζει ένα τέτοιο "ρεπορτάζ" στις 21/3, να το σβήνει (μετά από κράξιμο;) και να το επαναλαμβάνει την επόμενη ημέρα;

Άκουσα στο ραδιόφωνο (μάλλον από χθεσινή εκπομπή) τον Άδωνι να ωρύεται για το πως οι άλλοι έλεγαν παραμύθια ενώ το ΔΗΣΥ στην Κύπρο και ο Αναστασιάδης ήταν οι μόνοι που είπαν την αλήθεια στον Κυπριακό λαό. Επειδή με τις τσιρίδες γενικά δεν τα έχω καλά αλλά ειδικότερα με του Γεωργιάδη ας πούμε μερικά πράγματα που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Ο Αναστασιάδης πριν τις εκλογές ορκιζόταν πως δεν πρόκειται να κουρέψει τις καταθέσεις. Ούτε ένα μήνα μετά επέστρεψε με ένα σχέδιο κουρέματος των καταθέσεων και μάλιστα και εκείνων κάτω των 100.000 ευρώ, συμφωνία για την οποία δεν είχε εξασφαλίσει την στήριξη ούτε καν των βουλευτών του κόμματός του.
Ήδη από την ανακοίνωση της συμφωνίας και πριν καν ο Αναστασιάδης επιστρέψει την Κύπρο το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα είχε δεχτεί καίριο χτύπημα στην αξιοπιστία του. Πλήγμα που δεν πρόκειται να ξεπεράσει για πολλά χρόνια όποια απόφαση και αν παρθεί πια, αφού πλέον με την πρώτη ευκαιρία όποιος μπορεί θα θέλει να μεταφέρει τα χρήματά του εκτός Κύπρου. Αυτό το πλήγμα ίσως να ήταν και αποδεκτό στα πλαίσια μίας γενικότερης συμφωνίας που θα εξασφάλιζε την οικονομική επιβίωση της Κύπρου γενικότερα και που θα είχε εφαρμοστεί άμεσα μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όμως ο Αναστασιάδης είχε ήδη "πυροβολήσει" χωρίς να έχει εξασφαλίσει καμία συμφωνία. Οι ίδιοι του οι βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, με αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό παγκόσμιο ρεκόρ, συμφωνίας μεταξύ ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη και ενός διεθνή οργανισμού, όπως το eurogroup, η οποία στην βουλή δεν πήρε ούτε μία θετική ψήφο. Το αποτέλεσμα ήταν οι τράπεζες να θεωρούνται τελειωμένες ήδη χωρίς να υπάρχει καμία συμφωνία με τεράστια ευθύνη γι αυτό του ίδιου του Αναστασιάδη. Δεν ξέρω πόσο ισχυρές πιέσεις υπέστη, ούτε πόσο κακή οικονομική κατάσταση παρέλαβε από τον Χριστόφια. Όμως όφειλε να έχει εξασφαλίσει κάποιες πιθανότητες εφαρμογής αυτής της συμφωνίας πριν την καταστροφική ανακοίνωση του κουρέματος, το οποίο όφειλε να ξέρει πως θα καταψηφιστεί στην βουλή. Τώρα η Κύπρος είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν το eurogroup με μία σημαντική διαφορά, τις διαλυμένες τράπεζες. Με κλειστές τράπεζες μία εβδομάδα τώρα και την ανυποληψία του τραπεζικού συστήματος σε τέτοια κατάσταση που κανείς να μην δέχεται οποιουδήποτε είδους πληρωμή εκτός από μετρητά η διαπραγματευτική ισχύς της Κύπρου είναι μηδενική την στιγμή που καλείται να διαπραγματευτεί ξανά τα πάντα από την αρχή. Και ο "σοβαρός" Αναστασιάδης έχει τεράστιες ευθύνες γι αυτό, όποιες και αν ήταν οι ευθύνες του προκατόχου του Χριστόφια ή της Κυπριακής βουλής. Ας αφήσουν λοιπόν τις κραυγές και τα συγχαρητήρια ορισμένοι, η κατάσταση δεν προσφέρεται για τέτοιου επιπέδου ρητορική.

'Οι αμετανόητοι υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν στην Ελλάδα, το παίζουν σήμερα .."αντιστασιακοί"!" σκούζει (πάλι) η ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 (κλπ) με μία ανακοίνωση που βρωμάει (πάλι) Μουρουτίλα. Οι αμετανόητοι υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν λέγοντας; Σαν τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή; Εκείνον που όταν κέρδισε τις εκλογές κατουρήθηκαν απάνω τους οι Μουρούτιδες; Ή μήπως σαν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας; Κάποια μέρα εκεί στην ΝΔ_/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 (κλπ) πρέπει να μας πουν τι πίνουν..

Η επιτυχημένη πορεία του γίγαντα της επικοινωνίας της ΝΔ/ΠΟΛΑΝ/Δίκτυο21 κλπ Γιώργου Μουρούτη συνεχίζεται. Χθες, 20/3, τα έβαλε με την Ελληνοφρένεια για μία επιτυχημένη κατά την γνώμη μου φάρσα. Με "Μουρούτικο" τρόπο. Και όπως ήταν φυσικό άκουσε πολλά. Αφού λοιπόν το έριξε στην ανάλυση περί σάτιρας μπλέκοντας και τον Αριστοφάνη μαζί με τον άλλον (ανορθόγραφο πάντα) γίγαντα του πνεύματος Κυριάκο Βελόπουλο κλείδωσε τον λογαριασμό του στο τουίτερ ανεβάζοντας τον πήχη άλλη μία φορά με ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Χωρίς να είμαι και σίγουρος βέβαια δεν νομίζω να υπάρχει άλλο παράδειγμα διευθυντή τύπου πρωθυπουργού και εκπρόσωπο τύπου κυβερνώντος κόμματος που για κάποια περίοδο ήταν και υπεύθυνος social media, επικοινωνιολόγος(!), που καθημερινά να προκαλεί ακόμα και φίλους του κόμματός του και που να έχει κλειδώσει δύο φορές (αυτή είναι η δεύτερη φορά που το κάνει) τον λογαριασμό του στο τουίτερ. Μάλιστα την προηγούμενη φορά, το φθινόπωρο του 2012 κατέληξε να τον σβήσει εντελώς τον λογαριασμό του για λίγο καιρό. Και μόνο γι αυτό του αξίζει να μπει στο βιβλίο Γκίνες αλλά και σε εγχειρίδια που διδάσκονται στις διάφορες σχολές επικοινωνίας. Κάποιος να μιλήσει στον επικοινωνιολόγο για επικοινωνία... **Κάποιος θα του μίλησε. Το βράδυ της Πέμπτης 21/3 ξεκλείδωσε τον λογαριασμό του. Κάτι μου λέει όμως πως δεν έχει καταλάβει τίποτα και σύντομα θα ξανααρχίσει τα "μουρούτικα".

Μετά από μία εβδομάδα και που γίνεται φασαρία για τον Κωτούλα αποφάσισε και ο προϊστάμενός του να απαντήσει πως δεν είναι σύμβουλος αλλά ασχολείται με "γραμματειακή υποστήριξη". Δηλαδή το υπουργείο πήρε έναν καθηγητή που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το μεταναστευτικό, ομιλητή σε οργανώσεις όπως οι γιορτές "patria" παρέα με Βορίδη Πλεύρη και άλλα αστέρια της ΝΔ_, αλλά και της γραμματείας μεταναστευτικού της ΝΔ, έναν "ειδικό" σε μεταναστευτικά θέματα με εκτενή αρθρογραφία στο δικό του μπλογκ αλλά και αλλού, για να κουβαλάει καφέδες ξερωγώ ή να βγάζει φωτοτυπίες. Αφού η ΝΔ κατηγόρησε για συκοφάντες όσους είπαν τον Κωτούλα αναθεωρητή του ναζισμού (και όχι μόνο) με ακραίες απόψεις για το μεταναστευτικό, μετά το έριξε στην διαγραφή σχολίων και κειμένων του στο ίντερνετ και στην παραποίηση άλλων, αφού προσπάθησε μετά να αφήσει το θέμα να ξεθυμάνει τώρα το γυρίζει στην υποβάθμιση του ρόλου του. Όπως σε όλες τις περιπτώσεις που η μία δικαιολογία διαδέχεται την άλλη, έτσι κι εδώ είναι προφανές πως δεν λένε την αλήθεια. Αν όντως είναι έτσι γιατί δεν το είπαν από την πρώτη στιγμή; Γιατί το έριξαν στο σβήσιμο αναρτήσεων και σχολίων; Γιατί ο ίδιος διέγραψε το μπλογκ του; Γιατί άλλες αναρτήσεις που παραμένουν υπέστησαν αλλαγές;

Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία ο Ι Κωτούλας είναι ένας νέος αλλά σοβαρός επιστήμονας τον οποίο στοχοποιεί η άκρα αριστερά ως φιλοναζί με χαλκευμένα στοιχεία. Και αφού τελείωσαν με τις γνωστές τσιρίδες κατά της αριστεράς και του γκεμπελισμού της το έριξαν όχι μόνο στο σβήσιμο και αλλά και στην αλλαγή κειμένων του νέου σοβαρού επιστήμονα, όπως αποδεικνύει ο @SimonKnowz. Για να μην παρεξηγηθούν από κανέναν αριστερό και αυτά φαντάζομαι...

Τα στελέχη της ΝΔ/ΠΟΛΑΝ/Δίκτιο21/12ηΑπριλίου (Γ' Ράιχ) δεν μπορούν να ζήσουν ούτε λίγες ώρες χωρίς ένα "φταίει ο Σύριζα" ή κάτι παρόμοιο με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα συνήθως. Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου και πουλέν της Νέας Δημοκρατίας (ως δεξιός, αν και μάλλον χλιαρό θα τον βρίσκουν εκεί στην Νέα ΝΔ_) Αναστασιάδης πήγε στο eurogroup και γύρισε με μία λύση που του επιβλήθηκε εκεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Αυτή την λύση απέρριψε η Κυπριακή βουλή. Η Κυπριακή βουλή απέρριψε "πανηγυρικά τις πολιτικές του Συριζα" έσκουξε ο Μουρούτης! Θεούλης! Ούτε σε επιθεώρηση δεν ακούς τέτοιες ατάκες.

Στον διαγωνισμό για τα πιο ηλίθια επιχειρήματα η Χρυσή Αυγή κερδίζει συνεχώς, αν και οφείλω να ομολογήσω με δυνατό ανταγωνισμό από "αδελφά κόμματα". Τελευταίο τέτοιο επιχείρημα για τον ναζιστικό χαιρετισμό τους που έκανε ακόμα και ο βασιλιάς Πύρρος. Ηλίθιο όχι τόσο επειδή είναι ψευδές, αλλά γιατί είναι τόσο εύκολο να ανατραπεί με μία απλή φωτογραφία. Ηλίθια επιχειρήματα. Για ηλίθιους και μόνο. Που φυσικά προβάλονται από τα ανάλογα ΜΜΕ και blogs.

Η Κυπριακή βουλή φαίνεται πως δεν θα υπερψηφίσει την συμφωνία που περιλαμβάνει το κούρεμα των καταθέσεων. Τα τραπεζικά κεφάλαια στην Κύπρο είναι 7,2 φορές το ΑΕΠ της και οι τραπεζικές υπηρεσίες αποτελούν μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Αυτά τα κεφάλαια κατά μεγάλο ποσοστό είναι κεφάλαια ξένων πολιτών. Όμως ό,τι και να αποφασίσει τώρα η βουλή, ότι στάση και αν κρατήσει πια ο Αναστασιάδης το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και κανείς δεν μπορεί να το βάλει ξανά μέσα. Με το που βγήκε η ανακοίνωση του eurogroup για την συμφωνία η εμπιστοσύνη στις Κυπριακές τράπεζες εξαφανίστηκε. Ακόμα και αν διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα ισχύσει, ακόμα και αν τους τάξουν λαγούς με πετραχήλια, κεφάλαια που με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να αλλάξουν "πατρίδα" θα θελήσουν να φύγουν για άλλους φορολογικούς παραδείσους, εντός ή εκτός ευρώ. Η φυγή κεφαλαίων μπορεί να καθυστερήσει από τον περιορισμό κίνησης ακόμα και μετά το άνοιγμα των τραπεζών αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα και το μόνο σίγουρο είναι πως η εισροή χρημάτων θα μηδενιστεί. Επομένως ο Αναστασιάδης δεν χρειάστηκε ούτε την έγκριση της βουλής, ούτε του Κυπριακού λαού. Διέλυσε το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα για πολλά χρόνια σε μία στιγμή. Οι Κυπριακές τράπεζες είναι νεκρές, ότι και αν αποφασίσει η Κυπριακή βουλή, η ΕΚΤ, ή η Ευρωπαϊκή ένωση.

Μαθαίνω πως στο πλευρό του Αναστασιάδη κατά την διαπραγμάτευση του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου ήταν και η Έλενα Παναρίτη. Θυμάσαι; Εκείνη η καταπληκτική τεχνοκράτης που ο Γ Παπανδρέου είχε βάλει μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας στην βουλή. Λίγο μετά την συμφωνία έγραψε στην Huffington post της φίλης του Παπανδρέου "Cyprus Bailout: A Really Bad Deal". Μία πολύ κακή συμφωνία. Μου θύμισε το ξέσπασμά της στην επιτροπή της βουλής όταν συζητούσαν το μνημόνιο λίγο πριν την ψήφισή του. Τότε που χτυπιόταν για πόσο άσχημο ήταν αυτό. Λίγο πριν ψηφίσει ναι. *Τότε μάλιστα ενώ η ίδια είχε ανεβάσει το βίντεο με το ξέσπασμά της με το που ψήφισε "ναι" έσπευσε να το κατεβάσει. Δηλαδή ρε παιδιά, πρώτα συμμετέχετε σε μία συμφωνία και μόλις σφίξετε χέρια και κλείσει η πόρτα πάτε και δηλώνετε πόσο κακή ήταν αυτή η συμφωνία; Πόση παράνοια πια!

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

6 σχόλια:

  1. Το ρεπορταζ παραμενει ψευδες γιατι? Επειδη το λενε οι γνωστοι σου στην Κυπρο? Οι δικοι μου γνωστοι λενε πως ειναι αληθες. Ποιος εχει δικιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν είναι ένας και δύο αλλά πολλοί που αντέδρασαν και έστειλαν φωτό από σούπερ μάρκετ εκείνη την στιγμή.
      Αλλά ακόμα και αν αγνοήσω τους "γνωστούς" μου εκείνος που χρησιμοποιεί φωτογραφίες από μία από τις χειρότερες θεομηνίες που χτύπησαν δυτική χώρα τα τελευταία χρόνια είναι κομματάκι δύσκολο να έχει "δίκιο".

      Διαγραφή
  2. Φτιάξτε ντε μια περιποιημένη αναρτησούλα για τους "πυρήνες" σε Νέα Υόρκη και Μόντρεαλ να δίνουμε το link.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρά τις αντίθετες φήμες ένας είμαι και δεν τα προλαβαίνω όλα.
      Προωθώ όμως όσο μπορώ και όταν δεν προλαβαίνω εδώ μέσω τουίτερ.
      Αν έχεις περισσότερες πληροφορίες μπορείς είτε με σχόλιο εδώ είτε και με mail να στείλεις και αν δεν προλαβαίνω εγώ τα προωθώ και σε άλλους.

      Διαγραφή
    2. http://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/31/net/#comment-2445

      Διαγραφή