Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Τα σύντομα της εβδομάδας 10-16/2/2014

15/2 είναι η επέτειος της σύλληψης του Οτσαλάν (το 1999) από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ στην Κένυα, όπου κρύβονταν στο Ελληνικό προξενείο. Ο Φαήλος Κρανιδιώτης τότε ήταν ο Έλληνας δικηγόρος του, το δε δίκτυο 21 είχε παίξει σύμφωνα με δημοσιεύματα σημαντικό ρόλο στην υπόθεση. Λίγες ημέρες πριν τις 15/2/2014, 15 χρόνια μετά, "Τούρκοι τρομοκράτες" συνελήφθησαν στην Αθήνα από άνδρες της αντιτρομοκρατικής, σύμφωνα με την Χουριέτ σε συνεργασία με την CIA και την Τουρκική MIT. Είχε προηγηθεί καταγγελία απαγωγής "Τούρκου" πολίτη που είχε ζητήσει ή ήταν στην διαδικασία να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με καταγγελίες ο πολιτικός πρόσφυγας είχε απαχθεί από τα Εξάρχεια και είχε παραδοθεί στις Τουρκικές αρχές. Οι "Τούρκοι" που συνελήφθησαν όπως και ο "Τούρκος" που σύμφωνα με τις καταγγελίες απήχθη είναι "Κουρδικής καταγωγής". Στην πραγματικότητα είναι μέλη αυτονομιστικών οργανώσεων των Κούρδων, αυτούς που κάποτε ο Φαήλος Κρανιδιώτης (και όχι μόνο) αποκαλούσε Κούρδους μαχητές. Διαφορετική οργάνωση, διαβάζω, από αυτή του Οτσαλάν αλλά νομίζω η διαφορά είναι επουσιώδης μπροστά στις ομοιότητες. Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο, αν είναι "τρομοκράτες" ή "μαχητές", δεν γίνεται όμως πριν από μερικά χρόνια να ήταν "μαχητές" και σήμερα να είναι "τρομοκράτες". Αυτοί που κάποτε χαρακτηρίζονταν "Κούρδοι μαχητές" τώρα είναι "Τούρκοι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης". Ο δε πρώην χαρακτηρισμένος ως μέλος παρακρατικής οργάνωσης (δίκτυο 21), υπέρμαχος τότε των μαχητών αυτών, τώρα είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Ο πολυγραφότατος και λαλίστατος κύριος Κρανιδιώτης που δεν μασάει τα λόγια του έχει καιρό να αναφέρει έστω την λέξη Κούρδοι. Έστω για να αναλύσει πως οι χθεσινοί "μαχητές" έγιναν "τρομοκράτες" σήμερα ή πως και γιατί οι Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υπό του Ελληναρά Σαμαρά συνεργάζονται τόσο άψογα με την Τούρκικη ΜΙΤ των "Τουρκαλάδων" που τόσο μισεί ο τουρκοφάγος Φαήλος. Και δεν ήταν μόνο ο Φαήλος φυσικά.  Πως αλλάζουν οι καιροί ε;


Το mall, που χτίστηκε με την βούλα του Βενιζέλου, πλέον είναι και με την βούλα του ΣΤΕ το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης. Μπορεί να χρειάστηκε κάτι χρόνια, μπορεί στο μεταξύ το Λατσαίικο να έβγαλε μερικά εκατομμύρια, μπορεί να χρειάστηκε κάποιοι άνθρωποι να παιδευτούνε, να συκοφαντηθούν και να απειληθούνε επιδιώκοντας την εφαρμογή του νόμου αλλά τελικά ο νόμος μίλησε. Και οι παράνομοι ιδιοκτήτες του mall θα πληρώσουν για την παρανομία τους προς παραδειγματισμό οποιουδήποτε σκεφτεί στο μέλλον να κάνει κάτι παρόμοιο. 10.000 ευρώ! ή όπως πολύ σωστά είπε ο @arkoudos για 2.500 ημέρες αυθαιρεσίας 10.000 ευρώ ή 4 ευρώ την ημέρα όπως συμπλήρωσε η @Stavroula_Kats. Έτσι είναι τα κράτη δικαίου. Όχι παίζουμε!

Ο πολιτισμός δεν πωλείται είπαν "παράγοντες" του υπουργείου οικονομικών και έσκασαν 200+ εκατομμυριάκια για να ξεχρεώσουν το μέγαρο μουσικής. Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχουν επιλέξει την μέθοδο του αιφνιδίου θανάτου που εφαρμόστηκε στην ΕΡΤ για τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Και ο Άδωνις καμαρώνει για μια φωτογραφία της πόρτας του κοιτώνα του JFK στο Xarvard. Ελλάδα 2014.

Καταδικάστηκε ο Μπόμπολας για συκοφαντική δυσφήμηση διά του τύπου μαζί με τον αρχισυντάκτη του Έθνους Ι. Τσεκούρα και τον δημοσιογράφο Ι. Κρητικό για την υπόθεση των καρδιοχειρουργών του Αγ. Σοφία. Κανονικά στο εδώλιο έπρεπε να έχει κάτσει και ο Α Λοβέρδος που εκμεταλλεύτηκε την λάσπη (αν δεν την υποκίνησε) του Έθνους για να επαναλάβει τις ίδιες συκοφαντίες μέσα στην βουλή παρά του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η ΕΔΕ. Η ιστορία αυτή δεν αποτελεί μία απλή ιστορία συκοφάντησης, όσο απλή μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει μία συκοφάντηση. Είναι μία ιστορία που συνετέλεσε στο να κλείσει η παιδοκαρδιοχειρουργική του Αγ. Σοφία και στον επακόλουθο θάνατο κάποιων παιδιών. Ο Α. Λοβέρδος το μόνο που κινδυνεύει να πάθει είναι να μείνει εκτός πολιτικής. Ακόμα και τότε μία πανεπιστημιακή έδρα και μία καλή βουλευτική σύνταξη θα τον περιμένουν. Ούτε αυτό δεν έχει την αξιοπρέπεια να κάνει μόνος του. Επιμένει να θέλει να παίξει ρόλο στην πολιτική του τόπου. Ούτε για την άδικη διαπόμπευση οροθετικών (και μη) γυναικών, ορισμένες από τις οποίες αθωώθηκαν στα δικαστήρια κατόπιν εορτής, ούτε για τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κλείσιμο της μοναδικής παιδοκαρδιοχειρουργικής κλινικής με αποτέλεσμα τον θάνατο μωρών δεν ντρέπεται. Και επιμένει. Το επόμενο θύμα της φιλοδοξίας του ποιο θα είναι άραγε;

Πολύ γέλιο πέφτει στα social media με την ανακοίνωση πως ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι καλεσμένος στο Χάρβαρντ. Εντάξει, όχι ακριβώς στο Χάρβαρντ αλλά σε κάποια λέσχη φοιτητών του. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί φαίνεται περίεργο σε ορισμένους. Το θεωρώ καταπληκτική ιδέα!

Τα καταφέραμε για άλλη μία φορά! Πέσαμε μερικές ακόμα θέσεις στο "Press Freedom Index" της οργάνωσης "Reporters Without Borders" και πλέον είμαστε στην θέση 99. Έχουμε δουλειά ακόμα μέχρι την τελευταία 180η θέση αλλά από πρόοδο πάμε σφαίρα. Τόσο ώστε να μας αφιερώσουν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Η "ομάδα λαϊκών αγωνιστών" έριξε ρουκέτα στα γραφεία της Mercedes στην Βαρυμπόμπη ή κάπου εκεί. Έστειλαν και προκήρυξη, ουσιαστικά για να πούνε πως την έριξαν μια και κανείς δεν πήρε χαμπάρι. Δύο φορές λέει δοκιμάσανε, η πρώτη ήταν τζούφια και η δεύτερη πήγε στον γάμο του Καραγκιόζη με αποτέλεσμα κανείς να μην καταλάβει τίποτα. Και η αντιτρομοκρατική έτρεχε στα χωράφια να βρει την ρουκέτα. Πες μου ότι δεν κάνει για σκηνή από κωμωδία. Όχι πες! Τρομοκράτης μέσα στην νύχτα παιδεύεται με τον εκτοξευτή. Ο συνάδελφός του τον κοιτάει με ύφος "που έμπλεξα με τον μαλάκα". Αλλαγή σκηνής, στα γραφεία ο προϊστάμενος με την γραμματέα στα γόνατά του και απ' έξω περνάει μια ρουκέτα. Γραμματέας: Τι ήταν αυτό; Προϊστάμενος: Μωρό μου ακόμα δεν έχεις δει τίποτα. Την επόμενη πάνοπλοι της αντιτρομοκρατικής εισβάλλουν σε κοτέτσι ψάχνοντας την ρουκέτα και γιαγιά νίντζα (ξέρεις, μαύρα παντού) τους αρχίζει στις γρήγορες με την σκούπα της με τον σκύλο της να τους δαγκώνει τα μπατζάκια και κότες να χοροπηδάνε παντού. Οκ, η τρομοκρατία δεν είναι αστείο, κάποιες ενέργειες όμως προσφέρονται, δεν μπορείς να πεις. Τώρα στα σοβαρά τι είδους στόχος μπορεί να είναι μια αντιπροσωπία αυτοκινήτων μόνο το μυαλό εκείνων που έκαναν την απόπειρα αυτή μπορεί να εξηγήσει. Το ποιους βοηθάει κάτι τέτοιο είναι η ερώτηση που πρέπει να τεθεί και ίσως η ερώτηση αυτή είναι και απάντηση σε πολλά.

Η ρητορική τύπου μνημόνιο/αντιμνημόνιο μπορεί να έχει παροδικά οφέλη αλλά είναι σαν τις μουσικές καρέκλες. Όποιος την εγκαταλείψει τελευταίος χάνει. Ο σφόδρα αντιμνημονιακός Σαμαράς φαίνεται να το κατάλαβε νωρίς κι έπιασε καρέκλα. Μετά τις εκλογές βέβαια αλλά πρόλαβε. Ο Αλέξης φαίνεται να άργησε και τώρα θα πρέπει να εξηγήσει την στήριξή του στον μνημονιακό Βουδούρη. *Επειδή πολλοί είναι έτοιμοι να "παρεξηγήσουν". Μιλώ για την αδιέξοδη ρητορική που θέλει τον απλουστευτικό χωρισμό πολιτικών σε μνημονιακούς/αντιμνημονιακούς. Τα διλήμματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα και δεν λύνονται με συνθήματα τέτοιου τύπου άσπρο/μαύρο. Και το έχω ξαναπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται τελευταία να έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει αυτό, αλλά όπως είπαμε είναι σαν τις μουσικές καρέκλες. Και σαν να άργησε λίγο.

Σε περίπου 3 μήνες έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και ταυτόχρονα ευρωεκλογές. Τα κόμματα ήδη ανακοινώνουν υποψηφίους. Και κάποιοι αρχίζουν τις αλχημείες. Το υπουργείο εσωτερικών αποφάσισε να μην γίνουν ακριβώς ταυτόχρονα (όπως προέβλεπε ουσιαστικά ο νόμος) αλλά να γίνουν οι ευρωεκλογές την 2η Κυριακή των αυτοδιοικητικών. Αυτό σημαίνει πως στις περιοχές στις οποίες δεν θα γίνουν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές οι ευρωεκλογές θα έχουμε δύο εκλογικές διαδικασίες, μία για τις αυτοδιοικητικές και μία για τις ευρωεκλογές. Δεν το λες και ταυτόχρονα. Επιπλέον καταργείται η δυνατότητα ετεροδημοτών να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους. Ασχέτως αν πίσω από αυτές τις αλλαγές βλέπεις σκοπιμότητα ή απλά ανοησία οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα και σίγουρα θα φέρουν αυξημένη αποχή σε ορισμένες περιφέρειες. Με πρωτοβουλία του υπουργείου εσωτερικών. Το υπουργείο δηλαδή που είναι επιφορτισμένο με το να διευκολύνει την συμμετοχή του πολίτη σε εκλογικές διαδικασίες κάνει το ακριβώς αντίθετο, θέτει δύο νέα εμπόδια στην συμμετοχή πολιτών σε αυτές. Τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Το ίδιο υπουργείο ξαφνικά αποφάσισε και την αλλαγή του τρόπου εκλογής υποψηφίων που τώρα θα εκλέγονται με σταυρό αντί της λίστας. Αυτό ως αρχή το θεωρώ σωστό. Όμως όταν τέτοιες σημαντικές αλλαγές γίνονται 3 μήνες πριν τις εκλογές και αιφνιδιαστικά από τους ίδιους ανθρώπους που βάζουν φραγμούς στην συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία δικαιούμαι να σκέφτομαι ποια σκοπιμότητα υπάρχει από πίσω. Τελικά το πράγμα έχει ενδιαφέρον. Οι πολιτικοί μας με πρώτους πάντα αυτούς που έχουν την εξουσία φαίνεται να προσπαθούν συνεχώς να μας κάνουν πιο "δημοκράτες" αλλάζοντας τους όρους της δημοκρατίας σχεδόν πάντα στο παρά πέντε. Την ίδια στιγμή που συζητάνε για το πως θα ψηφίζουμε εμείς όλοι και πως θα γίνουν πιο "δημοκρατικές" οι διαδικασίες στις οποίες θα συμμετέχουμε, καμία συζήτηση δεν δέχονται για το πως θα γίνουν πιο δημοκρατικά τα κόμματα στα οποία ο "αρχηγός" με μία μικρή παρέα συμβούλων αποφασίζει και διατάζει ποιες θα είναι οι επιλογές που "δημοκρατικά" πάντα θα πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς. Καταλαβαίνεις γιατί όταν τους ακούω να επικαλούνται την δημοκρατία φορτώνω... Διάβασε και το πολύ ενδιαφέρον (όπως πάντα) κείμενο του Σαραντάκου.

Σύντροφο Μαδούρο μου ήθελες Αλέξη μου, κάτσε τώρα να τα ακούς από διάφορους συκοφάντες σαν τον Μουρούτη. Από την άλλη έχουν πλάκα. Όλοι αυτοί που πανηγύριζαν όταν η αστυνομία άνοιγε κεφάλια, όχι μόνο εδώ, αλλά παντού στον κόσμο, τώρα έγιναν ένθερμοι υπέρμαχοι των λαϊκών κινητοποιήσεων. Στην Βενεζουέλα μόνο, ίσως και λίγο στην Ουκρανία. Σε Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτο, Τουρκία, σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, πανηγύρια για κάθε σπασμένο κεφάλι διαδηλωτή, σαν κερκίδα αντίπαλης ποδοσφαιρικής ομάδας. Τους έπιασε ο πόνος για την Βενεζουέλα τώρα.

Τα σύντομα της προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου