Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Ανεξάρτητα Ελληνικά Αυγά

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, στις 23/2/2012 πέτυχα μια συζήτηση στο twitter που μου κίνησε το ενδιαφέρον.
Το θέμα της ημέρας έτσι κι αλλιώς ήταν η επίσημη παρουσίαση του κόμματος Καμμένου "ανεξάρτητοι Έλληνες" από το facebook, αλλά κάποιος παρατήρησε μια "περίεργη" αύξηση των followers του Π Καμμένου στο twitter.
Περίεργη ίσως όχι τόσο η αύξηση, αλλά σίγουρα το είδος των followers.
Ο αριθμός τους μετά από μια τέτοια κίνηση και την δημοσιότητα που πήρε ήταν αναμενόμενο να ανέβει κάπως (το πόσο όμως είναι άλλο θέμα) αλλά με μια πρώτη ματιά εύκολα παρατηρεί κανείς πως φαίνεται να τον έχουν συμπαθήσει ιδιαίτερα τα "αυγά" του twitter.

Αν και έχω ξαναγράψει για το φαινόμενο για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, γενικότερα έτσι χαρακτηρίζονται λογαριασμοί στο twitter ανενεργοί ή σχεδόν ανενεργοί που φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να αυξήσουν τον αριθμό των followers κάποιου.
Χαρακτηριστικά τους είναι η έλλειψη άβαταρ, το ότι δεν έχουν "μιλήσει" ποτέ ή μόνο μία δύο φορές, το ότι ακολουθούν ελάχιστους λογαριασμούς και δεν ακολουθούνται από κανέναν ή ακολουθούνται από πολύ λίγους.
Υπάρχουν εταιρίες ή "ειδικοί" που φτιάχνουν μαζικά τέτοιους λογαριασμούς με το αζημίωτο.

Φαίνεται πως κάποιοι χρησιμοποιούν τέτοιους ψεύτικους λογαριασμούς προκειμένου να αυξήσουν τους followers τους και να φανούν έτσι "δημοφιλείς" στο twitter.

Πρέπει να τονίσω εδώ πως κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αρκεί από μόνο του για να πεις πως ένας λογαριασμός είναι ψεύτικος αφού και πραγματικοί χρήστες μπορεί να μην έχουν άβαταρ, ή να βαριούνται να γράψουν κάτι ή να μην είναι δημοφιλείς και να μην έχουν followers.
Όταν όμως βρίσκεις έναν λογαριασμό με ασυνήθιστα πολλούς followers και μεταξύ αυτών ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό λογαριασμών με αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε η πιθανότητα της σύμπτωσης απομακρύνεται.

Την επόμενη λοιπόν ημέρα, Παρασκευή πρωί αποφάσισα να κοιτάξω το πράγμα λίγο καλύτερα και ομολογώ πως είχε αρκετή πλάκα.
Οι followers του Π Καμμένου είχαν περάσει τις 11.500 με πολλά "αυγά" μεταξύ αυτών.
Θα μου πεις, ίσως να είναι σύμπτωση.
Με μια πιο προσεκτική ματιά (άλλωστε με είχε προϊδεάσει η συζήτηση της προηγούμενης ημέρας) παρατήρησα άλλη μια σύμπτωση που δεν είχα παρατηρήσει σε άλλους λογαριασμούς στο twitter.
Πολλά από αυτά τα "αυγά" είχαν για nickname αριθμούς.
Σαν αυτό δηλαδή για παράδειγμα:
Δες το και online αν θέλεις

Ίσως να είναι και πάλι σύμπτωση φυσικά, αλλά είναι αρκετό να σε βάλει σε σκέψεις, έτσι είπα να ρίξω μια πιο προσεκτική ματιά.
Έτσι άρχισα να ελέγχω τους λογαριασμούς των οποίων το nickname ήταν ένας αριθμός με @_ μπροστά και μήκος 14 ή 15 χαρακτήρων.
Και ω τι σύμπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των περίπου 50 τέτοιων που έλεγξα είχαν "0 TWEETS 1 FOLLOWING 0 FOLLOWERS"
Πάρε άλλο ένα παράδειγμα:
Δες το και online αν θέλεις
Μιλάω μόνο για τα "αυγά" με αριθμό για nickname αφού αυτά ήταν και τα πιο χαρακτηριστικά.
Συμπτωματικά, φυσικά, υπήρχαν πολλά επίσης με τα ίδια χαρακτηριστικά και με "ονοματεπώνυμο".
Όμως εκείνα τα αυγά με αριθμό για nickname βγάζουν μάτι και έτσι είπα να το πάω ένα βήμα πιο κάτω αφού όσο τα κοιτούσα ανακάλυψα άλλη μία σύμπτωση που βγάζει μάτι.
Ένα περίπου 10% αυτών είχαν κάποιους followers και ένα όνομα εμφανιζόταν σταθερά.
Ο @kgougakis φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε τέτοιου είδους "αυγά"
Όχι τόσο επειδή τον ακολουθούν όπως συνήθως συμβαίνει με λογαριασμούς που εμφανίζουν "φουσκωμένο" αριθμό followers αλλά επειδή φαίνεται να ακολουθεί ο ίδιος ασυνήθιστο αριθμό "αυγών".
Αυτό από μόνο του μου φάνηκε παράξενο αφού έχω δει λογαριασμούς που τους ακολουθούν μαζικά αυγά, αλλά δεν είχα πετύχει κάποιον που να κάνει το αντίστροφο.
Δεν είναι μόνος του όμως, το Factory Price ΕΠΙΠΛΑ και το Eleni Web Consulting, φαίνεται να μοιράζονται το ενδιαφέρον για τέτοια αυγά, μάλιστα πολλά από αυτά έχουν μόνο δύο ή τρεις followers με τον @kgougakis σταθερό και ένα από τα άλλα δύο ή και τα δύο μαζί.
Η σύμπτωση έβγαζε μάτι και θεώρησα πως αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά.
Στο "στόχαστρο" λοιπόν ο λογαριασμός του @kgougakis που είναι ένας καθ όλα αληθινός λογαριασμός ενός ανθρώπου που έχει φίλους, συζητάει, κάνει πλάκα και γενικά κάνει ότι κάνουμε όλοι στο twitter με μια μικρή διαφορά, έχει φαίνεται μια ιδιαίτερη αγάπη στα "αυγά".
Όχι μόνο αυτά είναι ένα σημαντικό ποσοστό από τους 2000+ λογαριασμούς που ακολουθεί, αλλά σε κάνει να απορείς που τους βρήκε κιόλας αφού πολλοί από αυτούς δεν έχουν "μιλήσει" ποτέ, δεν έχουν άλλους followers και ακολουθούν έναν ή δύο λογαριασμούς μόνο, μεταξύ των οποίων δεν είναι ο @kgougakis ώστε να πεις πως έκανε απλά follow back από ευγένεια.
Όχι μόνο λοιπόν ο @kgougakis έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά, αλλά και μια ιδιαίτερη ικανότητα να τα ξετρυπώνει μέσα από το πλήθος του twitter παρά το ότι αυτά παραμένουν σιωπηλά και ανενεργά.
Σύμπτωση προφανώς.
Όπως φαίνεται να είναι σύμπτωση πως πάρα πολλά μαζί με τον @kgougakis τα ακολουθούν επίσης το Factory Price ΕΠΙΠΛΑ ή/και το Eleni Web Consulting.
Κάπως έτσι δηλαδή:
Δες το και online αν θέλεις αν και πλέον το Eleni web έχει "αποχωρήσει"

Βροχή οι συμπτώσεις και είχε έρθει η ώρα πια για screenshots και εισαγωγή στα "αγαπημένα" του browser, αφού η ώρα περνούσε, μπροστά μας το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας και είχε βγει ο ήλιος.
Μια εβδομάδα μετά την αρχική παρατήρηση όμως είπα κρίμα να το αφήσω αυτό το θέμα έτσι και το ξαναέπιασα.

Πλέον οι followers του Π Καμμένου έχουν ξεπεράσει τους 12.500, καμιά χιλιάδα περισσότεροι σε σχεδόν μία εβδομάδα, με αρκετά νέα αυγά μεταξύ αυτών, είτε με ονοματεπώνυμο, είτε με αριθμούς.
Όμως πριν ανεβάσω αυτή την ανάρτηση είπα να ξαναρίξω μια ματιά στα αυγουλάκια που είχα κρατήσει στα αγαπημένα μου και από τα οποία είχα screenshots.
Τα περισσότερα παραμένουν ως είχαν, αλλά κάποια φαίνεται να έχουν αλλάξει "πελάτη".
Ο δε @kgougakis παραμένει "αυγόφιλος" παρέα με το Factory Price ΕΠΙΠΛΑ σε πολλά.
Το Eleni Web Consulting όμως φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον του στα αυγά του @kgougakis και να έχει αντικατασταθεί (όχι σε όλα αλλά σε αρκετά για να μιλάμε για άλλη μία "σύμπτωση") από το Hosting Services.
Συμπτωματικό, φυσικά πρέπει να είναι το γεγονός πως και τα δύο αυτά είναι "εταιρίες" που προσφέρουν και "social media marketing", όπως φαντάζομαι σύμπτωση πρέπει να είναι πως αν ρίξει μια ματιά κανείς στο .gr registry και τα δύο αυτά φαίνεται να έχουν ως κοινό referal το www.papaki.gr και κοινό mail επικοινωνίας το info@papaki.gr.
Και guess what, όμως, το ίδιο mail φαίνεται να έχει και το Factory Price ΕΠΙΠΛΑ...
Βροχή οι συμπτώσεις και θα χρειαστούμε ομπρέλα.

Όμως επειδή σε ζάλισα μέχρι εδώ, ας κάνουμε μια γρήγορη ανακεφαλαίωση των συμπτώσεων μέχρι εδώ.
Έχουμε έναν φέρελπι πολιτικό με "έφεση" στα social media, για τον οποίο δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλά αυγά, για τα οποία συμπτωματικά δείχνει να έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένας (τουλάχιστον) χρήστης του twitter παρέα με δύο (τουλάχιστον) εταιρίες που ασχολούνται (με το αζημίωτο υποθέτω) με "social media management".
Πάρε και μία συνολικότερη εικόνα για να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα:





Στο σχήμα βλέπεις τις σχέσεις κάποιων "αυγών" με τον Καμμένο και τον @kgougakis (και ΣΙΑ).
Πρόκειται για ένα μέρος μόνο του συνόλου των λογαριασμών τους οποίους έλεγξα αλλά νομίζω είναι επαρκές για να βγάλει κανείς συμπεράσματα για τις συμτπώσεις τις οποίες αναφέρω.
Έχε υπόψη σου πως όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν, αφού ήδη κάποια "αυγά" όπως γράφω πιο πάνω έχουν αλλάξει "πελάτες", κάποια έχουν αλλάξει όνομα και μερικά έχουν πάψει να υπάρχουν.
Οφείλω επίσης να πω πως δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρήσεις με βεβαιότητα τα αυγά από αληθινούς ανενεργούς ή ελάχιστα ενεργούς λογαριασμούς.
Τα συμπεράσματα βγαίνουν από τον αριθμό τέτοιων σε σχέση με τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.
Τα κουτάκια είναι clickable που σημαίνει πως κάνοντας κλικ πάνω στο κάθε κουτάκι μεταφέρεσαι στον αντίστοιχο λογαριασμό του twitter και μπορείς να βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα.
Τα βελάκια δείχνουν την κατεύθυνση των σχέσεων αυτών, δηλαδή από follower προς followed.
Για τα παραπάνω φυσικά έχω screenshots που έχω ανεβάσει στο flickr και είναι στη διάθεση του καθενός αλλά παρακαλώ και προκαλώ και όποιον διαβάσει αυτό το κείμενο να πάρει και τα δικά του καθώς δεν το θεωρώ καθόλου απίθανο μετά την δημοσίευση αυτού του κειμένου κάποια αν όχι όλα από αυτά να εξαφανιστούν, και κάποιοι θιγμένοι να προσπαθήσουν να με βγάλουν ψεύτη.
Τα κουτάκια που έχουν ένα αστεράκι αφορούν λογαριασμούς που έχουν "σχέση" και με άλλους λογαριασμούς όπως του @kgougakis, ενώ αυτά που έχουν δύο αστεράκια έχουν "μιλήσει" τουλάχιστον μία φορά, είναι δηλαδή λίγο πιο ενεργά από τα υπόλοιπα.

Αν θέλεις δες εδώ άλλη μία χαρακτηριστική εικόνα:

Πρόκειται για screenshot από την ιστοσελίδα twitstatistic σήμερα και αφορά στατιστικά για τον λογαριασμό του Π Καμμένου.
Δεν είμαι σίγουρος τι σημαίνουν τα διάφορα στατιστικά που περιγράφει, είναι όμως νομίζω χαρακτηριστική η εικόνα με τα άβαταρ των followers του.


Οι περιορισμένες τεχνικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να ελέγξω το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε αναγκαστικά θα το αφήσω εδώ.
Το γιατί συμβαίνουν όλες αυτές οι συμπτώσεις και αν αυτές έχουν κάποια σημασία ή όχι μένει σε άλλους να ψάξουν και σε εσένα να συμπεράνεις.

Δεν ξέρω τι ρόλο παίζει σε όλες αυτές τις συμπτώσεις ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος ή το επιτελείο του και δεν έχω τίποτα να χωρίσω ούτε με αυτούς, ούτε με τους υπόλοιπους που αναφέρονται σε αυτή την ανάρτηση, ούτε έχω καμία διάθεση να ξεκινήσω κάποιον "καβγά" (αν και μου φαίνεται πως δεν θα μπορέσω να τον αποφύγω με αυτό το θέμα).
Απλά παρατήρησα μια σειρά συμπτώσεων εντός ή εκτός εισαγωγικών οι οποίες δεν μπορώ ούτε θέλω να ερμηνεύσω γιατί και πως συμβαίνουν.
Θεωρώ πως το προσωπικό του προφίλ ο καθένας το διαχειρίζεται όπως καταλαβαίνει καλύτερα και είναι δικό του θέμα πόσο έξυπνα ή πόσο βλακωδώς θα το κάνει.
Ο μόνος λόγος που ασχολήθηκα με τον Καμμένο και το προφίλ του είναι γιατί τέτοια δημόσια προφίλ ξεπερνάνε τα όρια του καθαρά προσωπικού για προφανείς λόγους.


Μόνο μία ένσταση, έναν προβληματισμό και μία συμβουλή θα εκφράσω εγώ.
Ένσταση: Αλλοιώνει τα social media ρε φίλε...
Προβληματισμός: Όταν αυτός ο φέρελπις πολιτικός χρειαστεί μία ευνοϊκή δημοσκόπηση, ή ένα θετικό γι αυτόν άρθρο στον τύπο, ή ακόμα ακόμα όταν κάποτε φτάσουμε στις εκλογές θα υπάρξουν κι άλλες "συμπτώσεις" ή πιστεύεις θα μείνουμε στις σχετικά ανώδυνες "συμπτώσεις" με τα αυγά του Twitter;
Συμβουλή: Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι...

Ενημέρωση 1/3/2012: Λίγη ώρα αφού ανέβασα αυτή την ανάρτηση ένας φίλος από το τουίτερ μου έστειλε άρθρο του parapolitika.gr με τίτλο "Ηγέτης του διαδικτύου ο Καμμένος". Δεν έχω λόγια...

Ενημέρωση 4/7/2012: Εντελώς τυχαία έπεσα πάνω στο buyfans.gr. Είναι μια σελίδα από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει fans και likes για το facebook. Μάλιστα έχει και προσφορά, δώρο 350 twitter followers με κάθε αγορά. Κάνοντας μία πολύ γρήγορη επίσκεψη στο Ελληνικό Web whois (είναι η ιστοσελίδα όπου μπορείς να βρεις κάποιες πληροφορίες για τα καταχωρημένα ονόματα στο web) βρήκα πως έχει δημιουργηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2009 και ω τι σύμπτωσης! Και αυτό "φιλοξενείται" στον σέρβερ www.papaki.gr και έχει email επικοινωνίας το info@papaki.gr

ΥΓ. Δεν ξέρω πότε ακριβώς έκανε αναδημοσίευση αυτής της ανάρτησης το “taxalia” αλλά εκεί υπήρξαν αρκετά αρνητικά σχόλια.
Δεν θα μπω στην διαδικασία να απολογηθώ για την ανάρτηση αυτή, ειδικά απαντώντας σε σχόλια που αναρτώνται σε άλλο blog.
Άλλωστε επί της ουσίας της ανάρτησης δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική παρατήρηση.
Όποιος θέλει διάλογο μπορεί άνετα να σχολιάσει εδώ.
Όποιος δε αμφισβητεί τις παρατηρήσεις μου δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο σχήμα που έχω ανεβάσει και τα screenshots (τα οποία κακώς δεν φαίνονται και στην αναδημοσίευση του “taxalia”) και νομίζω θα βγάλει, αν είναι καλόπιστος, τα ίδια συμπεράσματα με εμένα.
Νομίζω μόνο πως πρέπει να απαντήσω στην κριτική που εστιάζεται στον "ύποπτο" ρόλο μου.
Κυρίως με κατηγορούν πως είμαι της Νέας Δημοκρατίας.
Αρκεί μια βόλτα στο blog για να καταλάβει ο καθένας πόσο μακριά από την αλήθεια είναι αυτό.
Όμως «οπαδοί» ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για τέτοιες λεπτομέρειες όπως η αλήθεια.
Ειδικά όταν αρκεί να κοιτάξει κανείς τα υπόλοιπα σχόλιά αρκετών από αυτούς για να παρατηρήσει πως σχολιάζουν μόνο σε αναρτήσεις αρνητικές για τον Καμμένο και το κόμμα του ενώ φαίνεται να μην συμμετέχουν σε καμία άλλη συζήτηση. Κανένα άλλο θέμα δεν τους κίνησε το ενδιαφέρον, κανένα δεν τους συγκίνησε αρκετά ώστε να το σχολιάσουν.
Υποθέτω και αυτό απλά σύμπτωση είναι έτσι;

Υγ 2: Υπήρξαν αρκετές αναδημοσιεύσεις αυτής της ανάρτησης στις οποίες όμως  δεν φαίνονται σωστά οι εικόνες και κυρίως το σχήμα που είναι "image map".
Παρακαλώ αν κάποιος θέλει να αναδημοσιεύσει την ανάρτηση αυτή να κάνει αντιγραφή του κώδικα από εδώ (link) και επικόλληση σε επεξεργασία html (εφόσον πρόκειται για πλατφόρμα blogger, για wordpress νομίζω υπάρχει ανάλογη λειτουργία αλλά δεν ξέρω ακριβώς πως δουλεύει) για να φαίνεται σωστά.

Ενημέρωση 25/5/2012: Μεταξύ των εγγράφων που ανακάλυψαν οι διωκτικές αρχές στα σπίτια του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι και μία επιστολή που δείχνει πως λειτουργούν μερικοί "δημοσιογράφοι" και πως προσπαθούν (και πιθανότατα καταφέρνουν) να επηρεάζουν την κοινή γνώμη υπέρ (ή και γιατί όχι, κατά) ενός προσώπου. Διάβασε το σχετικό άρθρο, είναι ενδεικτικό και αρκετά διδακτικό.


Διάβασε επίσης:
Παράσιτα και απατεώνες στο twitter
Απάτη στο twitter
Η επίθεση των κλώνων στο twitter
Απάτη στο Twitter - Η συνέχεια...
Απάτη στο Twitter - με άρωμα πολιτικής (ΗΠΑ)
Πόσο δημοφιλείς είναι τελικά οι δημοφιλέστεροι Έλληνες του Twitter;
"Φαρμακείο" οι διαφημίσεις στο twitter
Χειραγώγηση της κοινής γνώμης, ο κίνδυνος των social media;
Twitter: Έως και το 46% των followers εταιρειών μπορεί να είναι Bots
Μια ματιά στον κόσμο των ψεύτικων follower του Twitter (infographic) 

25 σχόλια:

  1. Μπράβο που είχες το κουράγιο να ασχοληθείς τόσο διεξοδικά με έναν άνθρωπο τόσο...Καμμένο. Τουλάχιστον μάθαμε και κάτι για τον τρόπο λειτουργίας του twitter.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, έχω ασχοληθεί ξανά με παρόμοιο θέμα, δες το πρώτο link στα "διάβασε επίσης" στο τέλος της ανάρτησης.
    Το θέμα δεν είναι τόσο ο Καμμένος αλλά οι πρακτικές που χρησιμοποιούν κάποιοι που από την άλλη μεριά θέλουν να φαίνονται τίμιοι και ευθείς.
    Όσο για το διεξοδικά, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, ξέρω πως αντιδρούν ορισμένοι σε οτιδήποτε τους θίγει και δεν θα μπορούσε αυτή η ανάρτηση να αφήνει κενά για παρερμηνείες και στρεβλώσεις.
    Όχι πως και έτσι δεν θα βρουν κάποια αφορμή αλλά τουλάχιστον έκανα ότι μπορούσα από την μεριά μου.
    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να το θέσω κάπως διαφορετικά: αν δε σπάσεις «αυγά», νέο κόμμα δε κάνεις!

    Συγχαρητήρια και από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια, σ ευχαριστώ που ασχολήθηκες και δημοσίευσες όλες αυτές τις πληροφορίες και κατάλαβα κι εγώ πως λειτουργεί το σύστημα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή κι εμένα με προβλημάτισαν οι παρατηρήσεις που κάνεις, έκανα μια σύντομη ανάλυση των δεδομένων από το twitter. Τα αποτελέσματα εδώ: http://goo.gl/kvCv1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα ανάλυση, κάτι παρόμοιο έχω κάνει και εγώ με google spreadshit που βρήκα στο "Export Twitter Followers and Friends using a Google Spreadsheet" αλλά δεν προχώρησα σε ανάλυση των αποτελεσμάτων γιατί δεν είχα χρόνο.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο

      Διαγραφή
  6. Πολύ καλή δουλειά! Χαρά στο κουράγιο σου. Μπράβο σου πάντως. Θα το αναδημοσιεύσω και εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνέχισε να μας ανοίγεις τα "μάτια" γιατί όσοι ασχολούμαστε ενεργά με την καθημερινότητα και το διαδίκτυο ΔΕΝ μπορούμε και ΔΕΝ ξέρουμε τα πάντα!!! Μπράβο σου!!! Να πέφτουν οι μάσκες κι ο κόσμος να βγάζει τα συμπεράσματά του. Πολύ καλή δουλειά και με ατράνταχτα επιχειρήματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Φυσικά ούτε εγώ ξέρω τα πάντα, ούτε καν πολλά θα έλεγα, απλά στο συγκεκριμένο θέμα παραθέτω τις παρατηρήσεις μου και ο καθένας μπορεί νομίζω να βγάλει τα συμπεράσματά του.

      Διαγραφή
  8. Εξαιρετική δουλειά και φαντάζομαι αν είχες κι άλλο χρόνο και διάθεση θα ξέθαβες πολλά ακόμα τέτοια.
    Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω αρκετά, τι σκοπό έχει η προφανής εξαπάτηση με το να φαίνονται δημοφιλείς κάποιοι και μάλιστα ρισκάροντας να αποκαλυφθεί η απάτη και να χάσουν μερίδιο απο την πραγματική τους δημοφιλία. Οση κι αν είναι αυτή.
    Με ενοχλεί τρομερά να βλέπω πχ τον ΣΚΑΪ να καμαρώνει πως εχει Χ χιλιάδες φόλλοερς οταν ξέρω οτι πιθανότατα μεγάλος αριθμός αυτών είναι μούφα.
    Οποιοι σκέφτηκαν να κάνουν το ίδιο με τον κάθε Καμμένο, προφανώς εχουν αποφοιτήσει απο την ίδια σχολή ηλιθίων όπου έμαθαν να απευθύνοντια σε ηλίθιους.
    Και πάλι μπράβο σου για τη δουλειά.
    Κάποιος έπρεπε να το κάνει αυτό.

    υγ. θα ήθελα να ξέρω πώς έκανες το γράφημα ετσι που να πατάς πάνω σε κάτι και να σε πηγαίνει στο αντίστοιχο λινκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη αν άργησα να ανεβάσω το σχόλιό σου, τελευταία είμαι πολύ απασχολημένος και δεν μπαίνω συχνά στο μπλόγκ.
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, στον ΣΚΑΙ έχω αναφερθεί παλιότερα και φυσικά δεν είναι ο μόνος.
      Ο λόγος που ασχολούμαι με έναν τηλεοπτικό σταθμό και έναν πολιτικό είναι γιατί οι ίδιοι προωθούν το προφίλ του ειλικρινούς και σοβαρού, ενώ με τις πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο.
      Ίσως ο Καμμένος να είναι ως άσχετος θύμα κάποιου "social media manager" που του έταξε μεγάλη δημοφιλία χωρίς να του πει ακριβώς πως θα γίνει αυτό.
      Ίσως πάλι και όχι, μόνο αυτός ξέρει και δεν νομίζω να σκοπεύει να μας το πει πολύ σύντομα...
      Όσο για το link, είναι "image map", σε html (παλιό κόλπο αλλά παλιός είμαι), βάζεις συντεταγμένες για link.
      Δεν το έκανα φυσικά με το μάτι, υπάρχει εργαλειάκι online που το κάνει σχετικά εύκολο, πρέπει να ξέρεις όμως πως να το βάλεις στον blogger.
      Αν θέλεις να το δοκιμάσεις να βάλω και το Link (αυτή τη στιγμή έχω αλλάξει laptop και τα links είναι αλλού)
      Αν θέλεις το ψάχνω και σου το λέω.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο

      Διαγραφή
    2. Όπως και να είναι κάποια βασική γνώση html πρέπει να την έχεις για να το κάνεις αυτό, ενώ νομίζω με CSS/HTML 5 και άλλα τέτοια νέα κόλπα οι νεότεροι μπορούν να το κάνουν καλύτερα.
      Εγώ αυτά ξέρω, αυτά κάνω :-p

      Διαγραφή
  9. E ναι, αν μπορέσεις, πολύ θα ήθελα να μου πεις πώς γίνεται, ή δείξε μου πού να πάω. Αν δεν θες να το κάνεις αυτο εδω, στείλε μου μέηλ στο tzonakos@ymail.com
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εργαλείο που χρησιμοποίησα είναι αυτό http://www.image-maps.com/ (δεν σημαίνει πως είναι το καλύτερο, δεν είχα χρόνο να ψάξω πολύ). Μερικοί WYSIWYG html editors όπως το microsof frontpage το κάνουν ίσως πιο εύκολα αλλά δεν το έψαξα πολύ όπως είπα.
      Νομίζω και το Photoshop έχει κάποιο εργαλείο για τον ίδιο σκοπό.
      Για περισσότερες πληροφορίες δες αυτό http://www.htmlcodetutorial.com/images/images_famsupp_220.html
      Όπως και αν το κάνεις όμως έχεις τους περιορισμούς του blogger.
      Εγώ για να το κάνω έβαλα τις εικόνες σε άλλο μπλόγκ που διατηρώ μόνο για αποθήκευση εικόνων και δοκιμές και μετά "σκάλισα" το post σε μορφή html.
      Όχι το πιο εύκολο πράγμα αφού ο μπλόγκερ κάνει μερικές φορές τα δικά του και "διορθώνει" αυτά που δεν του αρέσουν.

      Διαγραφή
  10. Εγώ προσωπικά γράφτηκα στο Twitter και στο Facebook για να μπορώ να παρακολουθώ τον Καμμένο. Από τo 1987 χρησιμοποιώ υπολογιστές και κάνω chat από τότε που πρωτοεμφανίστηκε IRC στην ευρώπη, απλά δεν είχα ενδιαφερθεί νωρίτερα. Δεν έχει 8,000,000 Έλληνες χρήστες το twitter, πολλοί γραφόμαστε ειδικά για να παρακολουθήσουμε κάτι. Το ότι δείχνει αυγό δε σημαίνει ότι έχασα την ανθρώπινη ιδιότητά μου.

    Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ονόματα με αριθμούς, δεν ξέρω. Μπορώ πάντως πολύ εύκολα να σου φτιάξω όσα accounts θέλεις και να παράγω αυτόματα αληθοφανή ονόματα από ένα απλό σετ 30 ονομάτων και 30 επιθέτων συν αλγορυθμική συντόμευση. Πιστεύω ότι και μια εταιρία μπορεί, όσο αρχάριοι και να είναι. Όταν μιλάμε για τόσο λίγους χρήστες, ακόμα και με prompt να τα ζητάει, γρήγορα και οικονομικά γίνεται.

    Σίγουρα δεν τα παράγει αυτόματα τα νούμερα σαν default κάποιο σύστημα αυτοματοποίησης εγγραφής απο κινητό κλπ; Δε μετράνε και για ψήφοι οι followers και όταν δεν είναι πραγματικοί δεν ωφελούν και σε τίποτε τη διακίνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως τα στοιχεία που παραθέτω μιλάνε από μόνα τους και δεν χρειάζονται πολλή ανάλυση.
      Δεν μιλάμε για ένα λογαριασμό ενός υποστηρικτή, αυτό έχω πει πως είναι απολύτως θεμιτό, λογικό και ό,τι άλλο θέλεις.
      Δεν μιλάμε ούτε καν για πολλούς τέτοιους, αλλά για πολλά accounts που προέρχονται από συγκεκριμένους servers και που προφανώς και ψεύτικοι είναι και έχουν δημιουργηθεί για συγκεκριμένους λόγους.
      Αυτό αλλοιώνει την εικόνα και εμφανίζει μία ψευτοδημοφιλία και κατά τη γνώμη μου είναι μία κατακριτέα πρακτική, ειδικά όταν μιλάμε για έναν πολιτικό που προσπαθεί να πείσει για την καθαρότητα απόψεων και πράξεών του.
      Είναι μια εμφανής προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικής εικόνας και χειραγώγησης ενός μέσου και των χρηστών του.
      Το αν μετράνε και πόσο οι followers θέλει μεγάλη συζήτηση, κάποιοι φαίνεται να διαφωνούν μαζί σου και να επενδύουν, τόσο πελάτες, όσο και εταιρίες που αναλαμβάνουν την δημιουργία τους.
      Αν δεν ωφελούσαν πως θα υπήρχε μία τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;
      Όσο για το αν είναι κάποιο αυτόματο σύστημα, θα μπορούσα να το δεχτώ, όμως αν θέλεις να παρακολουθείς αυτόματα έναν πολιτικό δεν υπάρχει κανένας λόγος να φτιάξεις μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες accounts για να το κάνεις αυτό, ένα δύο αρκούσαν.
      Σου υπενθυμίζω πως μιλάμε για accounts με προφανή κοινή προέλευση, και όχι για τυχαία.
      Δεν προσπαθώ όμως να πείσω κανέναν, παραθέτω τις παρατηρήσεις μου και ας κρίνει ο καθένας αν έχω δίκιο ή όχι.

      Διαγραφή
  11. Γερογκρινιάρη, γενικά στο internet (όπως και στη ΤV/ζωή) μπορείς να αγοράσεις σχεδόν τα πάντα.. followers/friends/likes/views/retweets/shares/comments/posts etc

    It's just a matter of marketing budget my friend:)

    Το ότι χρησιμοποιούνται οι τακτικές που αναφέρεις και στο twitter μόνο έκπληξη δεν θα έπρεπε να σου προκαλεί.

    Εδώ αγοράζουν δημοσιογράφους, εκπομπές, ειδησεογραφικό χρόνο, δηλώσεις προσωπικοτήτων, κατασκευάζουν ειδήσεις και γενικά κάνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορείς να φανταστείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, μετά από σκέψη καταλαβαίνεις πως δεν πρόκειται για κάτι περίεργο, αλλά κάνει αρχικά εντύπωση.
      Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η προχειρότητα με την οποία το κάνουν και το πόσο οφθαλμοφανές είναι όταν αυτό συμβαίνει.
      Η TV, ίσως ακόμα και η αληθινή ζωή είναι ο προνομιακός χώρος των προνομιούχων και έχουν μάθει να την χειραγωγούν κατά το δοκούν, εδώ όμως στο διαδίκτυο δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και συχνά εκτίθενται.

      Όσο για δημοσιογράφους και ΜΜΕ έχω γράψει και γι αυτά, δες αν θέλεις αυτό Payroll. Δεν θα μου έκανε εντύπωση όμως αν όπως λες συμβαίνουν πολλά ακόμα που ούτε καν φαντάζομαι.

      Τελικά δεν γράφω γιατί είναι κάτι που δεν το ήξερα πως συμβαίνει, γράφω γιατί εξοργίζομαι και είναι ένας τρόπος να το βγάζω από μέσα μου.
      Όχι πως πιστεύω πως θα κάνει κάποια διαφορά, ίσως κάποιοι πολύ λίγοι να βλέπουν ορισμένα πράγματα με πιο κριτική διάθεση.

      Ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  12. Λύσε μου μια τρελή απορία. Οκ στους followers το να υπάρχουν αυγά έχει ένα σκοπό, αλλά το να υπάρχουν στους following τι νόημα έχει; Πριν λίγο έπεσα πάνω στη σελίδα του protopapas και θυμήθηκα το άθρο σου. Το ακόμα πιο τρελό εδώ είναι οτι ενώ δεν ανταποδίδει τα follow για αυτό και έχει λίγα following παρόλα αυτά πάει και κάνει following σε αυγά (μπόινγκ!), δες εδώ: https://twitter.com/xprotopapas/following

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις το είδα, είναι όντως περίεργο.
      Ο συγκεκριμένος δεν φαίνεται να είναι κάποιο "επαγγελματικό" account (μόνο 1238 followers συγκριτικά με άλλους)
      Επιπλέον δεν έχει λόγους θεωρητικά να μπλέξει με "επαγγελματική" διαχείριση του acc του αφού έχει αποσυρθεί απ την πολιτική (τουλάχιστον προσωρινά).
      Δεν μπορώ να υποθέσω άλλο παρά το ότι χαζεύει και κάνει ό,τι να 'ναι following αλλά και πάλι είναι όντως περίεργο.
      Δεν έχω άλλη απάντηση όμως.

      Διαγραφή