Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Δυο βίντεο κι ένας Σίμος


Πρέπει να είναι κανείς επικά ανόητος, ή εμετικά γκεμπελίσκος (ή και τα δύο, αφού το ένα κάθε άλλο παρά αποκλείει το άλλο) για να μην καταλαβαίνει ή να κάνει πως δεν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ αποκόμματος και μοντάζ.
Αλλά πρέπει επίσης να είσαι επικά ανόητος, ή επικά φανατικός οπαδός τέτοιων γκεμπελίσκων (πλεονασμός;) για να δεχτείς τόσο το ανόητο μοντάζ του βίντεο του Διαμαντόπουλου και την εκμετάλλευση που η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε, όσο και την ανακοίνωσή της για το απόσπασμα της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά.
Εκεί στην Νέα Δημοκρατία γκεμπελίσκοι είναι σίγουρα, αυτό το έχει καταλάβει πια και ο πιο αφελής.

Για το αν είναι και ανόητοι, δεν βάζω το χέρι στην φωτιά, δεν θα μου έκανε πάντως και εντύπωση.
Όσο για τους οπαδούς τους, δεν πιστεύω πως μπορεί να είναι τόσο ανόητοι, είναι προφανές όμως πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τέτοιους τους θεωρεί.
Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως περιμένουν να πείσουν με τέτοιες μεθόδους.

Για να καλύψω όμως όλες τις πιθανότητες θα επιχειρήσω να εξηγήσω λίγο την διαφορά μεταξύ μοντάζ και αποσπάσματος, σαν να μιλώ σε νεοδημοκράτη
Όχι έναν τυχαίο νεοδημοκράτη, αλλά έναν από εκείνους που πείθονται από αυτά που του λέει ο Σίμος Κεδίκογλου.
Οι υπόλοιποι δεν νομίζω χρειάζονται καμία εξήγηση άλλωστε, καταλαβαίνουν.
Και επειδή το "νεοδημοκράτης που πιστεύει τον Κεδίκογλου" είναι μακρύ ας δώσουμε σε αυτόν τον φανταστικό τύπο ένα κωδικό όνομα.
Ας τον πούμε Σίμο.
Ωραίο, δισύλλαβο και σύντομο, να μην κουράζομαι και στην πληκτρολόγηση.
Ο Σίμος ο νοικοκύρης λοιπόν!
Και ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στον "Σίμο" αυτόν μερικά πράγματα, όσο δύσκολο και αν φαίνεται κάτι τέτοιο.



Πάμε για αρχή να δούμε το βικιλεξικό:

μοντάζ ουδέτερο
  • (στον κινηματογράφο) η τέχνη της επιλογής και σύνδεσης των εικόνων και των πλάνων και η διαδικασία αυτή, στο στάδιο της επεξεργασίας της ταινίας.
  • (στην τυπογραφία) η σύνθεση και συναρμολόγηση του υλικού προς εκτύπωση και ο χώρος όπου πραγματοποιείται η διαδικασία αυτή
απόσπασμα ουδέτερο
  • ενιαίο τμήμα ενός συνόλου
  • τμήμα μιας μονάδας στρατιωτικής ή αστυνομικής που χρησιμοποιείται για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία

Να εξηγήσω εδώ στον Σίμο πως δεν μιλάμε για τυπογραφία, ούτε για στρατιωτική μονάδα για να μην μπερδεύεται.

Το πιασες Σίμο;
Μοντάζ: επιλογή και σύνδεση
Απόσπασμα:  ενιαίο τμήμα
Βλέπεις, Σίμο μου;
Ήδη φαίνεται η διαφορά.

Τώρα θα σου βάλω ένα λίγο πιο δύσκολο αλλά ελπίζω να το καταφέρεις.
Συγκεντρώσου:
Το βίντεο της συνέντευξης του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου ήταν 45 λεπτά.
Από αυτά τα τζιμάνια της "ομάδας αλήθειας" της Νέας Δημοκρατίας πέταξαν τα πρώτα 32 λεπτά (31:50 για την ακρίβεια), κράτησαν 6 δευτερόλεπτα, πέταξαν άλλα 22 δευτερόλεπτα, κράτησαν άλλα 6, πέταξαν άλλα 5 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, κράτησαν τα επόμενα 23 δευτερόλεπτα και πέταξαν τα υπόλοιπα 6,5 σχεδόν λεπτά.
Σε μπέρδεψα;
Σου το έχω σε εικόνα για να μη μου κουράζεσαι:


Τα βελάκια είναι τα τμήματα που κράτησαν τα γαλάζια παιδιά.

Το βλέπεις με μία ματιά πως το βίντεο της "ομάδας αλήθειας" έγινε με συρραφή τριών τμημάτων της ομιλίας του Διαμαντόπουλου και μάλιστα το τρίτο απέχει αρκετά από τα άλλα δύο.

Όλο το υπόλοιπο πήγε στα σκουπίδια, για να βγει, από μία συνέντευξη 45 λεπτών, ένα σκουπίδι 35 δευτερολέπτων και να μπορέσει η "ομάδα αλήθειας" της Νέας Δημοκρατίας να βάλει τον τίτλο "Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καλεί να πάρουν τα όπλα οι σύντροφοί του".
Αυτό, Σίμο μου, είναι μοντάζ!
Επιλογή και σύνδεση.
Γκέγκέ;

Πάμε τώρα να δούμε και το βίντεο του Αντώνη Σαμαρά.
Η ομιλία του πρόεδρου τότε της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργού τώρα αυτής της έρμης χώρας  ήταν 40 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα.
Από αυτά, πέταξα τα πρώτα 25 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα και τα τελευταία 13 λεπτά και 51 δεύτερα και έμεινε ένα ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ενός λεπτού και δύο δευτερολέπτων.
Κι επειδή ξέρω πως ο Σίμος ακόμα και σε αυτή την πολύ απλούστερη περίπτωση μπερδεύεται, του έχω πάλι εικονίτσα μπας και καταλάβει (αν και χλωμό):



Αυτό, Σίμο μου, είναι απόσπασμα!
Ενιαίο τμήμα!
Ένα!
Κατάλαβες;
Αμφιβάλω αλλά ας συνεχίσουμε.

Αυτή είναι η διαφορά, Σίμο μου, μεταξύ μοντάζ και αποσπάσματος.

Μια διαφορά τόσο φανερή ώστε ακόμα και ένας "Σίμος" να την καταλαβαίνει.
Ελπίζω δηλαδή γιατί με κάτι τέτοιους ποτέ δεν ξέρεις.

Πάμε τώρα ένα βηματάκι παρακάτω:
Παραποίηση.
Το βίντεο της συνέντευξης του Διαμαντόπουλου βρίσκεται online στο κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς και μπορείς να το δεις ολόκληρο.
Και για να μην παιδεύεσαι σου έχω εδώ το κομμάτι από την ερώτηση δημοσιογράφου πριν το πρώτο απόσπασμα που χρησιμοποίησε η "ομάδα αλήθειας", μέχρι την ερώτηση δημοσιογράφου μετά το τελευταίο.


Αυτό είναι και το απόσπασμα από το οποίο πήρε η ομάδα αλήθειας τα τρία τμήματα για να κάνει το μονταρισμένο βίντεο.
Ελπίζω να παρατηρείς την διαφορά στους όρους, Σίμο μου.

Τον Διαμαντόπουλο δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, μπορεί και να είναι όντως ένας τρομοκράτης που έχει μπει στην βουλή με σκοπό να βάλει βόμβες στα θεμέλια της δημοκρατίας μας και να μας τινάξει όλους στον αέρα.
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα.
Δεν το λέει ο μπαγάσας!
Δεν το λέει δηλαδή σε αυτό το βίντεο.
Μπορεί να το έχει πει σε φίλους του, μπορεί και σε μεγαλύτερο κοινό, μπορεί και να το φώναζε με καμιά ντουντούκα κατά την προεκλογική περίοδο ή να το έχει πει σε άλλο βίντεο, αλλά σε αυτό το γαμωβίντεο δεν το λέει πουθενά.
Και, όχι μόνο δεν το λέει, λέει τα αντίθετα από αυτά που το μοντάζ προσπαθεί να δείξει.
Και ο τίτλος που διάλεξαν τα τζιμάνια εκεί στην "ομάδα αλήθειας" είναι "Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ καλεί να πάρουν τα όπλα οι σύντροφοί του".
Και συνεχίζουν λέγοντας "4 μέρες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στο mall ο Βουλευτής Διαμαντόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα αφού κατήγγειλε το mall!"
Αυτό, Σίμο μου, είναι καραμπινάτη παραποίηση.
Σε σημείο, Σϊμο μου που αντί να καλεί την δικαιοσύνη να παρέμβει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έπρεπε να τρέμει μήπως κανένας τρελός δικαστής περιλάβει την ομάδα αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας και τους τραβολογάει στα δικαστήρια για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντία βουλευτή.
Το 'πιασες;
Παραποίηση, Σίμο μου!

Πάμε να δούμε μία και αν υπήρξε παραποίηση του βίντεο της ομιλίας του Σαμαρά τώρα;
"όταν υπάρχει αναλγησία και ανευθυνότητα από την πλευρά της εξουσίας, τότε πράγματι πυροδοτούνται φαινόμενα ανυπακοής και αυτοδικίας." λέει σε κάποια φάση.
Και λίγο πιο κάτω:
"Η ανυπακοή στους νόμους της Δημοκρατίας είναι αντικοινωνική συμπεριφορά ή οδηγεί σε αντικοινωνικές συμπεριφορές. Αλλά αυτό είναι μόνον η μισή αλήθεια...
Η άλλη μισή – και οφείλουμε να την πούμε – είναι ότι η αναλγησία της κυβέρνησης πυροδοτεί κάθε είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές."
Η φράση του Αντώνη Σαμαρά είναι αρκετά σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνεία.
Μπορείς να την δεις στο  webtv της Νέας Δημοκρατίας, εδώ σου το έχω (όπως είχα στην προηγούμενη ανάρτηση λινκ για ολόκληρη την ομιλία προς αποφυγή παρερμηνειών).
Αν θέλεις να αποφύγεις τις πολλές παπαριές, πήγαινε κατευθείαν στο 25:43 να το δεις.
Όσο χαζός και αν είναι ο Σίμος καταλαβαίνει πως ο Αντώνης Σαμαράς εδώ δείχνει να αντιλαμβάνεται το προφανές, πως η αναλγησία μιας κυβέρνησης μπορεί να πυροδοτήσει αντικοινωνικές συμπεριφορές, σαν, για παράδειγμα, μία βόμβα σε ένα εμπορικό κέντρο.
Όσες φορές και να το ξαναδεί το βίντεο, από όπου και αν αρχίσει να το παρακολουθεί, όταν φτάσει στο συγκεκριμένο απόσπασμα θα βγάλει το ίδιο συμπέρασμα.
Ας δοκιμάσει κάποιος από την "ομάδα αλήθειας" της ΝΔ να δώσει ένα τέτοιο λινκ για το βίντεο του Διαμαντόπουλου.

Και ο τίτλος είναι: "Ο Α. Σαμαράς καλεί τον λαό σε ανυπακοή και αυτοδικία;"
Με ερωτηματικό, Σίμο μου, αυτό το πράγμα ";" που μοιάζει με κουτσουλιά, λέγεται ερωτηματικό και εκδηλώνει απορία.
Και λίγο κάτω από το ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ της ομιλίας του προέδρου σου το λέει ξεκάθαρα, πως με το σκεπτικό των παιδιών της ομάδας αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε μέχρι και αυτό να πει κανείς.
Δεν υπήρξε κανείς εκτός και αν ήταν επικά ανόητος που να παρανόησε αυτά που έλεγε ο Σαμαράς εξαιτίας αυτού του αποσπάσματος της ομιλίας του.
Ναι, απόσπασμα και όχι μοντάζ όπως ελπίζω μέχρι και ένας Σίμος να έχει καταλάβει πια.
Αυτό, Σίμο μου, δεν είναι παραποίηση.
Όπως δεν είναι ούτε μοντάζ.
Σε αντίθεση με το αντίστοιχο της "ομάδας αλήθειας" της Νέας Δημοκρατίας,
Γκέγκε;

Επειδή όμως ο Σίμος είναι χαζός όπως είπαμε, του έχω εδώ άλλη μία έκπληξη.
Ξέρω, θα του φανεί λίγο δύσκολο να το χωνέψει αλλά ας τον ρίξουμε λίγο στα βαθιά:
Είναι άλλο να κατανοείς και άλλο να προτρέπεις.
Με άλλα λόγια μπορώ να πω, πως καταλαβαίνω ότι η αναλγησία της κυβέρνησης μπορεί να πυροδοτήσει αντικοινωνικές συμπεριφορές, σαν για παράδειγμα την τοποθέτηση μίας βόμβας σε ένα εμπορικό κέντρο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως προτρέπω κάποιον να πάει να βάλει μία βόμβα σε ένα εμπορικό κέντρο ή πως δεν καταδικάζω μία τέτοια ενέργεια.
Ή το να λες πως "αυτή τη στιγμή λένε στον κόσμο, στην παραφροσύνη σου ή αυτοκτόνα ή πάρε το όπλο", είναι κατανόηση ενός προβλήματος και όχι προτροπή σε κάποιον να πάρει τα όπλα.
Ναι, Σίμο μου, εκτός από την διαφορά μεταξύ μοντάζ και αποσπάσματος, υπάρχει και διαφορά μεταξύ κατανόησης και προτροπής.
Όμως δυσκολεύεσαι να χωνέψεις τόσα πολλά σε μία "δόση", οπότε αυτό θα πρέπει να το αφήσουμε για άλλη φορά, σε βλέπω λίγο χλωμό τώρα, κάθισε στον καναπέ σου για λίγη ώρα να σκεφτείς όλα αυτά.
Πιες και λίγο νερό, θα σε βοηθήσει, κάνε ένα διαλειμμα, πριν πάμε παρακάτω.

Δεν ξέρω πόσο ανόητος ή έξυπνος είσαι, φίλε Σίμο, αλλά τα γαλάζια παιδιά σε περνάνε για τεράστιο μπετόστοκο.
Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί ένα τόσο ανόητο μοντάζ, το οποίο ακολούθησε μία σειρά ακόμα πιο ανόητες ανακοινώσεις.
Και μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί πως εκείνοι που εμπνεύστηκαν, δημοσίευσαν και χρησιμοποίησαν το μονταρισμένο βίντεο της "ομάδας αλήθειας" (τι ανέκδοτο για όνομα!) της ΝΔ έχουν το θράσος να καλούν την ΕΣΗΕΑ και τα κόμματα να "καταδικάσουν άμεσα την παραχάραξη δηλώσεων από τους επικίνδυνους λασπολόγους", και να υπογραμμίζουν την αυτονόητη υποχρέωση των ΜΜΕ να προβάλουν ολόκληρες και όχι μονταρισμένες αναφορές.

Άραγε θα βρεθεί κάποιος δημοσιογράφος να τον ρωτήσει τι εννοεί όταν λέει "όχι μονταρισμένες";
Όχι σαν το βίντεο της "ομάδας αλήθειας";
Πως ορίζει την "παραχάραξη δηλώσεων";
Σαν αυτό που έκανε η "ομάδα αλήθειας" της Νέας Δημοκρατίας με τις δηλώσεις του Διαμαντόπουλου ας πούμε ή κάτι άλλο;
Θα τον ρωτήσει κανείς άραγε πως ορίζει τον "επικίνδυνο λασπολόγο";
Μήπως αυτόν για παράδειγμα που, αφού μοντάρει τις δηλώσεις του πολιτικού του αντιπάλου σκούζει: "φιλοτρομοκράτης", το μοιράζει στα ΜΜΕ και καλεί μέχρι και την δικαιοσύνη να παρέμβει;
Για να μην πω να του βάλουν δύσκολα, όπως να τον ρωτήσουν αν καταλαβαίνει την διαφορά μεταξύ κατανόησης και προτροπής.
Φυσικά ξέρεις, Σίμο μου, όσο χαζός και να είσαι, πως η ηγεσία της ΝΔ δεν θα δεχτεί τέτοιες ερωτήσεις από τους παπαγάλους με τους οποίους έχει πάρε-δώσε στα ΜΜΕ.

Με το συμπάθιο Σίμο, αλλά καλά σου κάνουν που σου συμπεριφέρονται σαν ηλίθιο.
Επιβράβευσες αυτή την νοοτροπία που είχε φανεί προεκλογικά με την ψήφο σου, συνέχισες να επιβραβεύεις αυτή την νοοτροπία μετεκλογικά και τώρα που η κατάσταση έχει ξεπεράσει το γελοίο και αγγίζει το τραγικό εξακολουθείς να μην θέλεις να καταλάβεις πόσο επικίνδυνοι είναι οι γκεμπελίσκοι της ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο για τους προοδευτικούς των ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εκεί και αν τερματίζει το πράγμα.
Στηρίζουν τάχα διαμαρτυρόμενοι την πιο δεξιά Νέα Δημοκρατία των τελευταίων δεκαετιών συμμετέχοντας στην πιο δεξιά κυβέρνηση των τελευταίων 30 ετών, όπως έχει πει ο άτυπος εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ στα ΜΜΕ, Άδωνις Γεωργιάδης, και προφανώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκπροσωπούνται θεσμικά από τον Σίμο Κεδίκογλου και τους "Σίμους" του.
Πρέπει να είναι κάποιου είδους ρεκόρ το γεγονός πως θα μείνουν στην ιστορία για πάντα οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ως οι πιο ακραίες αντιαριστερές ανακοινώσεις που έχουν βγει ποτέ, την στιγμή που στην κυβέρνηση είναι δύο κόμματα που θέλουν να λένε πως ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά.
Τουλάχιστον οι δύο προοδευτικοί εταίροι της κυβέρνησης μας χάρισαν λίγο γέλιο με τις (μη) αντιδράσεις τους.

Πάω στοίχημα όμως πως εκείνος που γέλασε περισσότερο από όλους με τις αντιδράσεις των υπεύθυνων αριστερών είναι ο Σίμος.
Όχι ο στόκος, ο άλλος, ο γκεμπελίσκος της Συγγρού.

Και κάτι τελευταίο.
Μπορεί κάποιος Σίμο μου, να είναι αντίθετος με την Νέα Δημοκρατία αυτή χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ΣΥΡΙΖΑίος, αναρχικός, κουκουλοφόρος ή ό,τι άλλο βγάζει η κούτρα σου.
Άλλωστε με αυτά που κάνει η Νέα Δημοκρατία πλέον μόνο ένας Σίμος μπορεί να είναι οπαδός της.
Δεν γίνεται όλοι οι άλλοι, Σίμο μου, να είναι ΣΥΡΙΖΑίοι.
Αλλά και αυτό το έχουμε συζητήσει και μάλιστα πρόσφατα.
Διαβασέ το αν δεν το έχεις διαβάσει, σε αφορά.
Κάνε ένα κλικ εδώ Σίμο μου!

Υγ Παραλίγο να ξεχάσω.
Χαιρετίζω την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στην νομιμότητα.
Η δήλωσή της με την οποία καταδικάζει τα μοντάζ, την παραχάραξη και τους λασπολόγους είναι μία θετική εξέλιξη, και περιμένω να την δω στην πράξη.
Περιμένω τώρα και μία καθολική και απόλυτη καταδίκη της ανομία από όπου και αν προέρχεται, στοιχείο που έλλειπε από την τελευταία της ανακοίνωση.

6 σχόλια:

  1. Καταξιωμένη αχρειότητα παράγουν τέτοιοι θαυμαστές
    και μιμητές του Γιόζεφ Γκέμπελς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν είναι μόνοι.
      ΜΜΕ και "υπεύθυνη αριστερά" βοηθάνε όσο μπορούν.

      Διαγραφή
  2. Θεος!!! Τι θεος, ημίθεος

    ομως με ενα αλλά
    ακομα ελπιζεις οτι μπορεις να τον κανεις να καταλαβει τα προφανη; Σε βρισκω πολυ αισιοδοξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι βέβαια, είναι αυτό που λένε τα λέω στη νύφη...
      Ευχαριστώ για το σχόλιο

      Διαγραφή
  3. Εμένα με ενόχλησε η κακή δουλειά στο μοντάζ:P
    Δεν υπήρχε κανένας επαγγελματίας να το κάνει;.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή